AutoRai

4-7-2002

Kia produceert 10.000.000ste auto

Kia Motors Corporation heeft zijn tien miljoenste auto geproduceerd. Deze feestelijke gebeurtenis viel onlangs ten deel aan een splinternieuwe Magentis, geproduceerd in Kias hypermoderne Hwasung fabriek.

Kia produceert al 58 jaar automobielen. De export begon 28 jaar geleden. In december 1995 - nog geen zeven jaar geleden - liet het Koreaanse merk haar vijf miljoenste auto rapporteren. Dit geeft de razendsnelle groei aan die het Koreaanse merk sinds enige jaren doormaakt.

De productie van de tien miljoenste Kia is een zeer belangrijke mijlpaal voor Kia, aldus Senior Executive Vice President Mark Juhn. Daarmee is de weg ingeslagen naar ons doel voor de komende jaren: in 2010 willen we tot de top-5 van wereldwijde autoproducenten behoren.

Het halen van de tien miljoenste auto zou niet mogelijk zijn geweest zonder de buitenlandse fabrieken van Kia. Hoewel de voor Nederland bestemde Kias nog altijd in Korea worden geproduceerd, beschikt de producent over fabrieken in onder andere Taiwan, China, Maleisië en Ecuador.

De laatste jaren voerde Kia vele efficiency verbeteringen door. Door een verregaande automatisering en uitgekiend productiemanagement steeg de productie per werknemer van 34,6 eenheden in 1988 naar maar liefst 48,8 eenheden per werknemer in 2002. Met de komst van nieuwe modellen als de Carnival en Sorento wordt het productieproces dit jaar nog verder geoptimaliseerd. Kia verwacht dat de productie per medewerker eind 2002 op 54 eenheden zal uitkomen.

Hiermee zal ook de totale productie in hoog tempo verder toenemen. Dit jaar verwacht Kia meer dan 1 miljoen autos te produceren. Het grootste gedeelte daarvan rolt uit Koreaanse Kia fabrieken. Als oudste Koreaanse automobielfabrikant exporteert Kia zon 600.000 autos over de hele wereld. Het merk is nu in 160 landen vertegenwoordigd.

Ook in Nederland heeft Kia dit jaar een belangrijke mijlpaal bereikt. Kia is op de Nederlandse markt momenteel het snelst groeiende merk.