Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 2 juli B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse college-vergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: deze geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waar-over het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Verslag werkbezoek Pu?awy (2002/6071)
Van 13 juni tot en met 16 juni jl. bracht een Nieuwegeinse delegatie onder leiding van burgemeester Cor de Vos een werkbezoek aan de Poolse partnerstad Pu?awy. Doel van het bezoek was tweeledig: enerzijds vertegenwoordigde de delegatie Nieuwegein tijdens het Europese stedenbandfestival aldaar. Anderzijds bood het bezoek gelegenheid om de voortgang van de stedenbandrelatie te bespreken. Het college heeft kennis genomen van de belangrijkste resultaten van het bestuurlijk overleg rondom de voortgang van de stedenbandrelatie. Afgesproken is onder andere om in het derde kwartaal 2002 een verkenning uit te voeren rondom de samenwerking op het gebied van milieubeleid. Er zal worden geïnventariseerd welke raakvlakken Nieuwegein en Pu?awy hebben op dit terrein en op welke wijze ondersteuning plaats kan vinden.

Plaatsvervangende gemeentesecretarissen benoemd (2002/6110) Het college heeft besloten de onderstaande directeuren te benoemen tot tweede tot en met vierde waarnemend secretaris. Tweede waarnemend secretaris: directeur Welzijnszaken mevrouw M.J. Gianotten; Derde waarnemend secretaris: directeur Stadsontwikkeling Th. Grootjen; vierde waarnemend secretaris: directeur Bestuurs-dienst E. Luchtenburg (per 1 oktober 2002). Eerste waarnemend secretaris is reeds mevrouw T.P. van der Steen.

Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

Nota over ontwikkeling gebied Malapertweg vastgesteld (2002/5827) Het college heeft ingestemd met de nota "Historisch Versterkt". Deze nota gaat over woon- en bedrijfsontwikkeling aan weerszijden van de Malapertweg. In de nota worden hiervoor de uitgangspunten gegeven waarbij de huidige kwaliteiten van het gebied bij een nieuwe woon- en bedrijfsontwikkeling zoveel mogelijk behouden blijven en worden versterkt. Tevens zijn de voorwaarden beschreven waaraan een nieuwe ontwikkeling in het gebied moet voldoen. De nota is een uitwerking van de Ruimtelijke Verkenning Malapertweg "woonenclave binnen een bedrijventerrein" en de deelstudie "Verkenning Bedrijfsontwikkeling aan De Malapertweg". Ook is de uit-komst van de discussie binnen de commissie Ruimtelijke Ordening, Economische Zaken en Volkshuisvesting meegenomen om bij verdere woon- en bedrijfsontwikkeling de veranderingen in het gebied zo veel mogelijk te beperken.

Belanghebbenden worden geïnformeerd over het besluit en ontvangen de nota "Historisch Versterkt". Zij hebben diverse keren kunnen reageren op de planvorming. De nota is de afronding hiervan en er vindt dan ook geen inspraak meer over plaats. Op basis van dit besluit kunnen belanghebbenden hun plannen voor woon- of bedrijfs-ontwikkeling indienen. Die worden vervolgens getoetst aan de uitgangspunten.

College stemt in met vrijstelling op bestemmingsplan (2002/6072) KPN Mobile heeft een verzoek ingediend voor een vrijstelling op het geldende bestemmingsplan, met als doel: de verplaatsing van een bestaande antennemast en uitbreiding van de mast voor mobiele communicatie aan de Utrechthaven 1. Omdat er vanuit stedenbouwkundig, welstand, planologisch en beleidsmatig oogpunt geen bezwaren zijn tegen het bouwen van de gevraagde antennemast, heeft het college ingestemd met een het vrijstellingsverzoek.

Lijst bouw- en sloopvergunningen vastgesteld (2002/6078) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendma-king in de Molenkruier.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Toewijzing subsidies amateurkunst (2002/5834)
Jaarlijks is in het kader van de stelpost incidentele subsidies een bedrag van ¤ 21.555,- beschikbaar. Er is door zes Amateurkunstorganisaties een subsidieaanvraag ingediend en ter beoordeling van de Commissie Amateurkunst voorgelegd, een commissie van onafhankelijke deskundigen. Het college heeft conform het advies van de Commissie Amateurkunst besloten de volgende subsidieaanvragen toe te kennen: aan Nieuwstad Operette ¤ 7.440, aan de Turks folkloristische kinderdans-theatergroep Ozancik ¤ 2.132,77, aan de Hindoestaanse organisatie 'Vaikik Sabha Nieuwegein' ¤ 400 en aan het Nieuwegeins Kamerkoor ¤ 450. Het college verzoekt het Presidium van de gemeenteraad om het voorstel bij de eerstvolgende vergadering van de raadscommissie Sociale Omgeving en Cultuur (SOC) ter inzage te leggen.

Verslag panelgesprekken Jeugd en Veiligheid (2002/6077) Een van de actiepunten in het project Jeugd en Veiligheid is het uitvoeren van een Jeugdomnibus. Dit onderzoek heeft in september 2001 plaatsgevonden. Als vervolg op de schriftelijke vragenlijst zijn er in april 2002 panelgesprekken gevoerd met jon-geren uit de drie verschillende leeftijdscategorieën: 9 tot en met 11 jaar, 12 tot en met 17 jaar en 18 tot en met 24 jaar. Tijdens deze panelgesprekken is dieper ingegaan op de resultaten van de Jeugdomnibus en zijn er door de jongeren zelf aanbevelingen geformuleerd over hoe het beter kan in Nieuwegein. De belangrijkste aanbevelingen die door de jongeren zijn geformuleerd gaan over het bevorderen van de verkeersveiligheid, het bevorderen van vrijetijdsvoorzieningen voor jongeren, het tegengaan van vandalisme en criminaliteit en het bevorderen van de communicatie tussen de gemeente en jongeren. Het college verzoekt het Presidium van de gemeenteraad om het voorstel bij de eerstvolgende vergadering van de raadscommissie Sociale Omgeving en Cultuur (SOC) ter inzage te leggen.

College geeft subsidie aan bestuur R.K. Taborparochie (2002/5542) Het parochiebestuur van de R.K. Taborparochie vraagt een incidentele subsidie aan voor de festiviteiten in het kader van het 25-jarig jubileum van de Emmauskerk. De gemeente Nieuwegein kent de regeling dat organisaties die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, ten behoeve van het jubileum een financiële bijdrage kunnen ver-krijgen van maximaal ¤ 1134,-. De aanvraag is door het college gehonoreerd met ¤ 1134,-.

College beëindigt project Voorlichting aan Allochtone Ouderen´ (2002/6113) Het project Voorlichting aan Allochtone Ouderen is een pilotproject met als doel allochtone ouderen beter te informeren over de voorzieningen die er voor hen zijn op het gebied van zorg en welzijn, in de hoop het gebruik hiervan te verhogen. Het col-lege heeft besloten het project te beëindigen, omdat het project een te complexe opzet had en omdat er te weinig draagvlak was voor het project.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Verplicht fietspad op deel Reinesteijnseweg (2002/6083) Na de totstandkoming van de aansluiting van de Galecopperlaan op de Galecopperwetering is de aansluiting van de Reinesteijnseweg op de Batauweg voor autoverkeer overbodig geworden. Het besluit om deze doorgang af te sluiten is genomen in april 1998. Nu heeft het college het verkeersbesluit genomen waarin op de Reinesteijnseweg een verplicht fietspad wordt ingesteld tussen de Batauweg en de manege. De manege en het wielercircuit blijven voor het autoverkeer bereikbaar via de Galecop-perlaan. Dit besluit wordt volgende week openbaar bekend gemaakt in de Molen-kruier. Vanaf het moment van publicatie kan iedere belanghebbende binnen 6 weken bezwaar indienen bij het college.

Sluitingstijden 'spitsknip' Liesboschterrein weer als voorheen (2002/6079) Het college stemt in met het herstellen van de oorspronkelijke sluitingstijden van de spitsknip op het Liesboschterrein. Dat wil zeggen van 6.00 tot 10.00 uur en van 14.00 tot 19.00 uur. De openingstijden waren enige tijd verruimd omdat het aantal voertuigen dat gebruik maakte van de route langs de spitsknip mee leek te vallen. Nu blijkt dat er fors meer gebruik wordt gemaakt van de route langs de spitsknip, is dat teruggedraaid. De toenemende verkeersintensiteit op de wegen heeft consequenties voor de afwikkelingsproblemen in de avondspitsperiode (bij het verlaten van het ge-bied) en voor toestroomproblemen in de ochtendspits (bij het bereiken van het gebied). In de spitsperiode is er door de knip geen doorgaand verkeer door het Liesboschgebied mogelijk. Hierdoor biedt het bedrijventerrein geen sluiproute in de spitsuren. Bovendien wordt de limiet van maximaal 3.500 motorvoertuigen per et-maal ten aanzien van de brug over het Merwedekanaal niet overschreden.

Verplicht fietspad langs Hollandhaven en Structuurbaan (2002/6081) Het college heeft een verkeersbesluit genomen waarbij de (toekomstige) vrijliggende fietspaden langs de Hollandhaven en het zuidelijk deel van de Structuurbaan worden aangewezen als 'verplicht fietspad'.

College wil trouwende ambtenaar weer betaald verlof geven (2002/6112) Het college wil het betaald bijzonder verlof op de dag van het huwelijk van de ambtenaar, opnieuw invoeren. Het college legt het voorstel voor aan de Commissie voor het Georganiseerd Overleg.

Invoerdatum 4-7-2002