Nieuw-Vlaamse Alliantie

Paars-groen kiest voor Nieuwe Politieke Cumul ! (04/07/02)

Bert Anciaux heeft weer voor een primeur gezorgd. Hij slaagde erin om de op papier stabielste regering van het land in een flux om te toveren tot de meest instabiele. De paars-groene meerderheid toverde als oplossing snel Guy Vanhengel te voorschijn waardoor de bestuurscrisis werd bezworen. De snelheid waarmee dit gebeurde verdient een pluim, de oplossing zelf allerminst.

Guy Vanhengel, reeds minister in het BHG, mag om het probleem op te lossen voor een tweede keer minister worden. Wie gedacht had dat hij zijn Brusselse ministerpost vaarwel zou zeggen om zich integraal aan zijn nieuwe taak te kwijten, komt bedrogen uit. De VLD kiest voor cumulatie. Tot zover de vernieuwing. Nu al staat vast dat dit een excuusminister wordt om de Vlaamse regering wettelijk te laten vergaderen. Immers, hoe kan een minister steeds op twee plaatsen te gelijk zijn? Of gaan de Brusselse en de Vlaamse regering al hun activiteiten netjes op elkaar afstemmen? Nu al stijgt het gemor op van de andere leden van de Brusselse regering. Paars-groen blijft dus dezelfde weg opgaan als voorheen. De belofte van beter bestuur blijft niet meer dan een loze belofte. In de praktijk kan een dubbelministerschap immers nooit goed functioneren. Bovendien maakt Vanhengel voortaan deel uit van twee verschillende coalities. Immers, de CD&V vormt mee de meerderheid in Brussel, terwijl ze op Vlaams niveau in de oppositie zit. Vanhengels dubbel petje lijkt eerder een magisch petje dat zonder schroom tal van politieke kleuren combineert. Van politieke gespletenheid gesproken!

Ondertussen krijgt Van Grembergen er cultuur bij. Op die manier wordt een schizofreen superministerie gecreëerd met twee ver uit elkaar liggende bevoegdheden. Ronduit N-VA! twijfelt sterk of Van Grembergen zijn rol van superminister zal kunnen waarmaken. Op veel inhoudelijke steun van zijn fel uitgedunde partij zal hij alvast niet kunnen rekenen. Of gaat de SP.A nu al bijspringen? Het ministerschap van Van Grembergen is weinig benijdenswaardig, want daarnaast moet hij ook de integratie van Spirit en SP.A succesvol begeleiden. Spirits bobijntje zal immers niet lang meer meegaan. Dat ziet het kleinste kind. Rest enkel nog de vraag wanneer het kartel een fusie wordt. Voor of na de federale verkiezingen?

De kiezer, hij stond erbij en keek naar een weinig fraai schouwspel. Na de dioxinecrisis beloofde paars-groen het beter te doen, maar blijkbaar hebben zij toch meer gemeen met de vorige bewindsploegen en de CD&V, dan ze zelf willen toegeven. Hopelijk herpakt paars-groen zich, zoniet is de kans groot dat de Vlaamse kiezer na de gratis boeken en ministers, ook nog twee jaar gratis ' soap en kolder ' voorgeschoteld krijgt.

Auteur:
Ronduit N-VA!
Johan Guldix, voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Johan Guldix
Telefoon: 0495/28.50.96
E-post: johan.guldix@ronduitnva.be
Url: www.ronduitnva.be