Ingezonden persbericht

Burgerbelangen vraagt CDA om aandacht voor criminaliteit

BREDA, 20020705 -- In een brief aan de vice-voorzitter van de CDA-Tweede Kamerfractie, Maria Van der Hoeven, heeft Aktiegroep Burgerbelangen aandacht gevraagd voor de toegenomen criminaliteit in met name Zuid-Limburg. Het aantal aangiften van geweldsmisdrijven is daar in 2001 met 14 procent gestegen tot een totaal van 3.329. Burgerbelangen vraagt zich af " hoe het mogelijk is dat deze onrustbarende ontwikkelingen in haar provincie de aandacht zijn voorbijgegaan ".

Uit een artikel in De Limburger van 29 juni blijkt dat het aantal bedreigingen en straatroven met name in Heerlen en Maastricht met 21 en 14 procent gestegen is. Bij straatroven constateert de politie zelfs ' een aanzienlijke toename ' van het gebruik van vuurwapens.

Verder schrijft de krant " Het is niet gelukt de drugsoverlast in Heerlen te verminderen, de stad is nog steeds absolute koploper in Zuid-Limburg. Het aantal overlastmeldingen in Zuid-Limburg is vorig jaar verdubbeld. Ruim de helft daarvan komt uit Heerlen. Voor de stad zelf betekent dat een explosieve groei van bijna 80 procent ten opzichte van 2002 ".

Burgerbelangen wijst erop dat zij in 1998 op verzoek van de toenmalige Korpschef van de Politieregio Limburg-Zuid, H. Mostert, de drugsproblematiek - het in het bijzonder bij jongeren - in een persoonlijk gesprek aan de orde heeft gesteld.