Gemeente Gemert-Bakel


Nieuws uit B&W 2002 - Nieuws uit B&W van dinsdag

2 juli

5-7-2002

Nieuws uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel

van 2 juli 2002

Subsidies vrijwilligersorganisaties Gemert-Bakel 2003 - 2006

De zogenaamde budgetperiode voor de subsidiëring van de vrijwilligersorganisaties loopt dit jaar af. Voor de volgende budgetperiode 2003 - 2006 worden de budgetten opnieuw berekend. Deze worden voor 1 augustus voor het verkrijgen van een reactie toegestuurd aan de verenigingen. Voor 15 september kan men reageren c.q. nog ontbrekende gegevens aanleveren. De budgetten worden vastgesteld door de gemeenteraad in zijn vergadering van 28 oktober 2002 (begroting). Naar verwachting wordt het totale subsidiebudget over de vier jaren met 90 duizend euro verhoogd, onder andere vanwege indexering van de subsidiebedragen.

Financiële vergoeding: "Ouderen uit Gemert-Bakel, behorend tot de minima, op internet"

Het college verruimt een bestaande computerregeling en wil daarvoor een bedrag van 60 duizend euro beschikbaar stellen. Dit wordt ter kennis gebracht van de raadscommissie Welzijn en sociale zaken. De bestaande computerregeling (geldig sinds 1 januari 2002) is bedoeld voor minima met kinderen in het voortgezet onderwijs. De verruiming van de regeling is met name bedoeld voor ouderen die ook tot de minima gerekend worden. Het initiatief is besproken met de zogenaamde participatiecommissie waarin de Seniorenraad Gemert-Bakel vertegenwoordigd is. Met het besluit wil het college het internetgebruik door ouderen uit Gemert-Bakel stimuleren. Volgens de computerregeling kan een vergoeding worden verkregen van maximaal 1375 euro, waarvan 900 'zo' en 475 euro in de vorm van een renteloze lening. De regeling geldt voor een periode van twee jaar.

Enige verruiming indicatiestelling gehandicapten om mogelijk sneller in aanmerking te komen voor een bouwkavel
Het college wil het beleid voor het bij voorrang aanbieden van een bouwkavel aan gehandicapten aanpassen. Een voorstel daartoe wordt voorgelegd aan de raadscommissie. In sommige situaties is nieuwbouw van een huis voor een gehandicapte goedkoper dan een (dure) woningaanpassing in kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG). Op dit moment komen gehandicapten alleen in aanmerking voor een bouwkavel als de bestaande woning niet aan de eisen van de handicap is aan te passen op basis van bouwkundige of bestemmingsplantechnische overwegingen.
Het college ziet graag een bredere afweging bij de keuze tussen aanpassing of nieuwbouw; ook sociaal-maatschappelijke factoren zouden daarbij een rol moeten spelen.
Op dit moment geeft de gemeente gemiddeld twee bouwkavels per jaar uit op basis van medische indicatie.

Selectie stedenbouwkundig bureau voor toekomst gebied Nazareth - De Stroom - Ruijschenbergh

Ter voorbereiding van een vergadering van de Stuurgroep Nazareth-De Stroom-Ruijschenbergh heeft het college onder andere gesproken over de selectie van een stedenbouwkundig bureau. Dat bureau moet een stedenbouwkundige hoofdstructuur ontwerpen voor het gehele plangebied. In de Stuurgroep zijn vertegenwoordigd Stichting Goed Wonen, De Zorgboog en de gemeente Gemert-Bakel. Het college besluit zich nog verder te oriënteren en mandateert burgemeester Van Maasakkers en wethouder Verkampen voor de verdere afwikkeling van deze fase van het project.

Verzoek om extra subsidie Kelmoso (Elsendorp, De Mortel) afgewezen

Een verzoek van Kelmoso om een eenmalige subsidie voor het kindervakantiewerk in Elsendorp en De Mortel wijst het college af. Kelmoso ontvangt jaarlijks al een subsidie en er zijn geen bijzondere eenmalige redenen aanwezig.

Waarderingssubsidie voor sponsorloop De Havelt, Handel

Het college geeft een waarderingssubsidie van 150 euro aan de Werkgroep sponsorloop van basisschool De Havelt in Handel. De wandeltocht wordt dit jaar gehouden ten bate van de groep Titu - Roemenië.

Eenmalige subsidie voor kerststal De Rips

Het college wijst een verzoek van Werkgroep kerststal De Rips om een jaarlijkse subsidie voor het in stand houden van de kerststal af. Wel verstrekt het college een eenmalige stimuleringsbijdrage van 225 euro.

Ontwikkeling gemeentelijk klimaatbeleid Gemert-Bakel

Het college spreekt de intentie uit te willen werken aan de ontwikkeling van een gemeentelijk klimaatbeleid. Als beleidsvoorbereidend instrument zal binnenkort een duurzame energiescan worden uitgevoerd. Het college zal dit aan de Milieudienst Regio Eindhoven laten weten.

Bodemonderzoek bedrijfsterreinen Gemert-Bakel ('BSB- operatie') Het college neemt kennis van en ondersteunt het voornemen van de Stichting bodemonderzoek en bodemsanering bedrijfsterreinen Noord-Brabant om te starten met de zogenaamde BSB-operatie binnen de gemeente Gemert-Bakel. Op grond van de Wet bodembescherming is de gebruiker van een bedrijfsterrein verantwoordelijk voor een schoon bedrijfsterrein. Om dat te bereiken is een Stichting opgericht door werkgeversorganisaties, de Kamer van koophandel en het Midden- en kleinbedrijf Noord-Brabant. De stichting heet BSB-Noord-Brabant. Bedrijven in Gemert-Bakel worden deze maand uitgenodigd mee te doen aan een gezamenlijk onderzoekstraject. De praktijk heeft uitgewezen dat deelname financieel aantrekkelijker is dan bij een individuele aanpak.

Medewerking bouw 5 voedersilo's Groesvlaas Milheeze

Op 2 maart 2001 is een aanvraag bouwvergunning ingediend voor het bouwen van 5 voedersilo's van 13, 2 meter hoog aan de Groesvlaas 7 in Milheeze. In mei 2001 is bouwvergunning verleend en vrijstelling van het geldende bestemmingsplan. In de Commissie bezwaar en beroep is vorig jaar een bezwaarschrift behandeld van de Vereniging Milieu Offensief en Bont voor Dieren. Het college besluit in te stemmen met het advies van de commissie Bezwaar en Beroep van 29 november 2001:

- het deels gegrond en deels ongegrond verklaren van de bezwaren;
- het herroepen van de bestreden beschikking;

- het nemen van een nieuw besluit voorzien van een nadere motivering over de hiervoor genoemde onderdelen. Het college is voornemens medewerking te verlenen aan het bouwplan middels een vrijstelling ex. artikel 15 van de Wet op de ruimtelijke ordening. Dit wordt gepubliceerd in de gemeentelijke voorlichtingsrubriek.

Besluiten over bouwvergunningen/bestemmingsplannen in Gemert, Bakel,

De Rips

Het college besluit:

- tot het verlenen van bouwvergunning voor het plaatsen van een overkapping van het terras aan de Wilhelminastraat 25 in Bakel;
- tot het verlenen van een bouwvergunning voor een tuinhuisje aan de Bottelroosstraat 25 in Bakel;

- tot het verlenen van een bouwvergunning en vrijstelling van het geldende bestemmingsplan voor het vergroten van een tuinbouwkas aan de Deel 70 in Gemert;

- tot het verlenen van een bouwvergunning voor een erker aan de Paterslaan 17 in De Rips;

- tot het verlenen van een bouwvergunning en vrijstelling van het geldende bestemmingsplan voor de bouw van een huis aan de St. Josephstraat in Gemert.

Aangaan erfpachtcontract met parochie De Mortel
Het college wil een erfpachtcontract aangaan met de R.K. parochiale kerk van Sint Antonius Abt in De Mortel voor grond naast de kerk waarop parkeerplaatsen zijn aangelegd.

Bezwaarschrift tegen verkoop grond in de Ruijschenberghstraat Gemert niet-ontvankelijk

De commissie Bezwaar en Beroep heeft een bezwaarschrift van De Laatste Eer B.V. uit Mierlo niet-ontvankelijk verklaard. Het gaat om een bezwaar tegen de beslissing van de gemeenteraad om een perceel grond aan de Ruijschberghstraat in Gemert aan te bieden aan de Eerste Gemertse Uitvaartverzorging. Het college neemt dit advies over. Het besluit van de raad is een rechtshandeling van privaatrechtelijke aard. Hiertegen staat geen beroep open, aldus artikel 8.3 van de Algemene Wet Bestuursrecht.

Bezwaren vrijstellingsprocedure appartementsgebouw Watermolen, Gemert, ongegrond

Op 22 mei heeft de gemeenteraad ingestemd met het opstarten van een procedure voor vrijstelling van het bestemmingsplan voor het oprichten van een appartementsgebouw binnen het gebied Watermolen in Gemert. Tijdens de inzagetermijn zijn drie zienswijzen tegen de vrijstelling ingediend. Het college verklaart de zienswijzen ongegrond en stuurt het plan naar Gedeputeerde Staten voor een verklaring van geen bezwaar.

Openbare verlichting Handel, Bakel
Het college besluit een verzoek tot uitbreiding van de openbare verlichting in Handel niet te honoreren. De bestaande verlichting aan de Kapelweg voldoet aan de normen.
In Bakel worden vijf nieuwe lichtmasten geplaatst aan de parallelweg Diepstratenlaan. De kosten bedragen ruim 5 duizend euro.

Eenmalige bijdragen voor natuureducatie, Bakel, Milheeze, De Rips

Naar aanleiding van een oproep in de gemeenterubriek om een bijdrage te krijgen in het kader van de natuureducatie hebben zich vier instanties/verenigingen gemeld. Het college besluit alle verzoeken te honoreren tot 50 procent van de te maken kosten.
Eenmalige bijdragen worden verstrekt aan: jeugdnatuurwacht afdeling Bakel, Milheeze, De Rips (1123 euro); De Zorgboog Bakel (750 euro); IVN Bakel, Milheeze en De Rips (625 euro); bijenvereniging De Klaverbloem (130 euro). Eerder werd al aan Stichting Natuurcentrum De Specht een voorlopige bijdrage verleend van ruim 5600 euro.


******