Ingezonden persbericht

Ict voor alle beleidsterreinen van groot belang

Reactie EPN - Platform voor de Informatiesamenleving op het regeerakkoord 2002.

Den Haag, 5 juli 2002 - EPN wijst al vele jaren op het belang van meer samenhang in het overheidsbeleid op het punt van ict. In het nieuwe regeerakkoord van CDA, LPF en VVD is nu een eerste stap gemaakt door het bundelen van de infrastructurele kant van het beleid onder het ministerie van Economische Zaken. Verder stelt het akkoord "dat een geïntegreerde beleidsaanpak" op het gebied van ict nodig is, gezien de "grote invloed van ict" op de samenleving en "het belang voor de economische ontwikkeling".

Het gebrek aan samenhang in het nationaal ict-beleid kan worden verminderd door de al eerder door EPN bepleitte Raad voor de Informatiesamenleving. Deze raad dient de afstemming te verzorgen tussen de ict-agenda's van de verschillende departementen en de ict-agenda's van de rest van de samenleving.

EPN is ook verheugd dat bij de onderwerpen 'criminaliteitsbestrijding' en 'verkeer en vervoer' de inzet van ict expliciet wordt genoemd als instrument. Het is echter verbazingwekkend dat de opstellers van het akkoord de inzet van ict op de andere beleidsterreinen totaal niet noemen. Het akkoord benadrukt voortdurend het belang van meer effectiviteit, efficiency en kostenbesparingen. Juist hiervoor is de inzet van meer ict onmisbaar. Maar de inzet van meer ict is ook essentieel om als overheid de huidige en toekomstige maatschappelijke problemen het hoofd te bieden, en om voor ons land de gewenste verdere groei van de economie en van het maatschappelijk welzijn te realiseren.

Zo is de inzet van meer ict in de gezondheidszorg bijvoorbeeld noodzakelijk om snel het volume in de zorg te vergroten en daarmee problemen als de wachtlijsten op te lossen. Meer ict in de zorg is ook nodig om te komen tot nieuwe, snellere, betere en patiëntvriendelijker gezondheidszorg. Meer inzet van ict kan ook in de zorg leiden tot grote kostenbesparingen. Zo adviseerde de commissie De Beer onlangs nog over de inzet van meer ict in de zorg om administratieve processen te stroomlijnen om zo honderden miljoenen euro's te besparen.

Ook in het onderwijs is de inzet van meer ict noodzakelijk. Niet alleen om de tekorten aan docenten en leraren op te lossen, maar ook om te komen tot meer geïndividualiseerd en leerling-gericht onderwijs, dat beter aansluit op de eisen die de hedendaagse en toekomstige informatiesamenleving stelt.

Hetzelfde geldt voor de overheid zelf. Ook de overheid worstelt met vele aanpassingsproblemen die te maken hebben met de snel veranderende samenleving. Recent hebben zowel de commissie Wallage als de commissie Docters van Leeuwen adviezen uitgebracht over het gebrekkig functioneren van de overheid. Beide commissies adviseerden de inzet van meer ict om aan de nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden. Ict bijvoorbeeld als middel om de vele muren binnen de overheid te slechten. Meer inzet van ict ook als middel om de communicatie tussen overheid en de rest van de samenleving te verbeteren. En tenslotte ict als middel om een grotere efficiëntie en betere klantvriendelijkheid te bereiken.

EPN ziet daarom uit naar de eerste begroting van het kabinet Balkenende, zoals die op Prinsjesdag besproken zal worden en rekent erop dat ict hierin ten volle zal worden benut om de beleidsvoornemens van de nieuwe coalitie te kunnen verwezenlijken.

EPN - Platform voor de informatiesamenleving EPN is een onafhankelijke stichting met als doel de evenwichtige maatschappelijke inbedding van informatie- en communicatietechnologie. In het Platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht