Gemeente Culemborg

PERSBERICHT Culemborg, 05-07-2002

Rood, groen, blauw en geel

Gemeente Culemborg gaat voor centralisatie hulpdiensten

Vier kleuren, vier culturen, vier gebruikers zijn de uitdagende ingrediënten voor een vrij uniek project. Het project, dat ook wel bekend staat als het project Rood, Groen, Blauw en Geel, draagt zorg voor de gezamenlijke, nieuwe huisvesting aan de Triosingel van de brandweer, de afdeling Beheer van de gemeente Culemborg, de politie Gelderland-Zuid en de ambulancehulpverlening West-Betuwe. Na een proces van slopen, bodemsanering, de feestelijke opening rond het slaan van de eerste paal, staat de aannemer aan de vooravond van de bouw.

Met name de bodemsanering was een zorgvuldige en grote klus. Zo is er 4300 m³ verontreinigde grond weggehaald. Na onderzoek bleek de grond te vuil om gereinigd te worden, waardoor voor het transport en het storten extra kosten gemaakt moesten worden. Desondanks bleven de kosten binnen het milieubudget. Nu de sanering is afgerond, kan met een schone lei begonnen worden aan de bouw. Het bouwen van een pand voor de huisvesting van alle hulpdiensten is vrij uniek in Nederland. Behalve dat het uniek is, biedt het concept ook veel voordelen. Argumenten voor de gezamenlijke huisvesting zijn verbetering van de dienstverlening, van de samenwerking en van de onderlinge communicatie, die bereikt kunnen worden als brandweer, afdeling Beheer, politie en ambulance fysiek op één locatie te vinden zijn. Bovendien is het project, waarbij meerdere hulpdiensten makkelijker en beter met elkaar kunnen samenwerken, een sterke ontwikkeling gezien de huidige discussie over veiligheid en calamiteiten. De inwoners van Culemborg plukken hier uiteindelijk de vruchten van. Tot slot heeft het gezamenlijk gebruik van verschillende centrale gebruiksvoorzieningen zoals vergaderkamers en instructieruimtes, douches, receptie, de kantine en de 'huiskamer' - intern een belangrijke meerwaarde. Bonnemayer architecten, het architectenbureau dat de uitdaging aannam om voor vier hulpdiensten een nieuw onderkomen te ontwerpen, heeft veel aandacht besteed aan de logistieke opzet en de uitrukmogelijkheden. Daarom zijn de gebouwen van de gebruikers niet alleen goed op elkaar afgestemd, maar ook doelgericht en functioneel. Bovendien bevinden ze zich aan een 'eigen' straat, die aan weerszijden toegankelijk is. Vier verschillende kleuren, culturen en gebruikers; in het complex moest hun eenheid bevestigd worden. De architect koos daarom voor uniform materiaal- en kleurgebruik.

Zeker is dat het gezicht van het nieuwe onderkomen wordt opgemaakt met een blauwzwarte baksteen voor de kantoren en een zilvermetallic profielplaat voor de hallen, gecombineerd met blankhouten kozijnen. Omdat iedere gebruiker toch een eigen identiteit heeft, worden binnen de gekozen materialen en kleuren wel speciale accenten aangebracht, bijvoorbeeld in de gevelindeling.

Verder heeft de gemeente Culemborg, zoals ze zich vaker op het gebied van duurzaamheid onderscheidt, een aantal energiezuinige en milieuvriendelijke voorzieningen getroffen. Zo worden op de schuine daken van de Gispenloods, 225 m² door NUON gefinancierde zonnepanelen gemonteerd, waarvan de opgewekte energie terugvloeit naar het elektriciteitsnetwerk van NUON. Hiermee wil de gemeente een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO²-uitstoot. Daarnaast wordt er een grijswatercircuit in het pand opgenomen. Dit systeem vangt regenwater op van het dak en maakt het bruikbaar voor toiletspoeling. Tenslotte laat de gemeente het pand duurzaam bouwen. Nieuw in het project is de deelname aan een 'pilot' van het kennisinstituut Stichting Bouwresearch.

Stichting Bouwresearch is een partner van het uitvoerende bouwbedrijf WBC en heeft als doel om door onderzoek kennis te verzamelen over hoe bouwtechnieken- en/of processen verbeterd kunnen worden. Afgesproken is dat zij - in het kader van het project Rood, Groen, Blauw en Geel alle bouwprocessen volgen ('monitoren') om de samenwerking tussen verschillende partijen in beeld te krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het signaleren van zogenaamde faalkosten: kosten die veroorzaakt zijn door vermijdbare fouten en slechte samenwerking. Het initiatief voor dit onderzoek komt voort uit het project Bouw Beter, dat in het leven is geroepen om bouwende partijen in de toekomst te stimuleren tot betere samenwerking en daarmee tot kostenreductie.

Noot aan de redacties: indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met mevrouw J.A.M.Y. Spijkerman, bestuursdienst Communicatie, tel. 0345 - 477 721