---

Ministerie van Defensie



---

Apache demonstratieteam primeur op vliegbasis Gilze-Rijen

05-07-2002

Special: Open Dagen Koninklijke Luchtmacht

Tijdens de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli op de Vliegbasis Gilze-Rijen, zal voor de eerste en tevens laatste keer een unieke demonstratie met de Apache worden gegeven. Het AH-64D Apache Solo Display Team toont de bewegingen met de gevechtshelikopter die het publiek, maar zelfs ook de meeste Apachevliegers nog niet eerder zagen.

Speciaal vanwege het feit dat de Open Dagen plaatsvinden op de vliegbasis Gilze-Rijen - vanaf volgend jaar vinden ze afwisselend plaats op Leeuwarden, Twenthe of Volkel - wilde de organisatie iets speciaals. Iedereen weet dat deze helikopter meer kan, dan nodig is om hem als wapenplatform te gebruiken, zegt kapitein Wandert Brandsen van het 931 Squadron, die het toestel samen met kapitein Hein Faber van het hetzelfde squadron vliegt. We hebben veel contact met de Boeing-fabriek in Mesa in de Amerikaanse staat Arizona. Met hen bespraken we de mogelijkheden voor een veilige demonstratie en geloof me, die laat meer van het toestel zien dan iedereen verwacht. De fabriek weet natuurlijk als geen ander wat de limieten van deze helikopter zijn. Na goedkeuring van de Luchtmachtstaf en overleg met het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, hebben we een programma ontworpen. Om dit tot in de puntjes onder de knie te krijgen, hebben we er vier weken intensief mee geoefend en bijna 20 trainingsuren gevlogen.

Brandsen: De helikopter maakt behalve spectaculaire manoeuvres, ook een looping. De cirkel wordt alleen net wat minder rond dan bij een vliegtuig met vaste vleugels. Dat komt omdat een helikopter - met rotorbladen - wat anders in elkaar zit dan bijvoorbeeld een straaljager. We hebben ons best gedaan, maar zijn voor het resultaat ook een beetje afhankelijk van de wind.

Het team bestaat behalve de twee vliegers uit een technische dienst van vijf personen en een coach. We laten het publiek de maximale manoeuvreerbaarheid van de Apache zien, maar blijven ver bij de structurele limieten van het toestel vandaan, zegt coach majoor Robert Adang van 301 Squadron. Dat was ook een van de voorwaarden van de luchtmachtleiding. Het slijtageproces van de toestellen mag hierdoor niet verhoogd worden, en dat gebeurt dus ook niet. Tactisch gezien hebben een aantal bewegingen die we laten zien geen waarde, maar het publiek krijgt een goede indruk van de mogelijkheden. Het succes van een missie is namelijk sterk afhankelijk van de samenwerking tussen eerste vlieger en gezagvoerder, en hoe de diverse helikopterbemanningen tijdens een missie samenwerken.

Informatie Open Dagen Koninklijke Luchtmacht: www.luchtmacht.nl