---


---

Joint Strike Fighter publiekstrekker op vliegbasis Gilze-Rijen

05-07-2002

Special: Open Dagen Koninklijke Luchtmacht

Tijdens de Open Dagen die de luchtmacht vandaag en morgen (zaterdag 6 juli) houdt op de vliegbasis Gilze-Rijen, is de F-35 Joint Strike Fighter een van de publiekstrekkers. Fabrikant Lockheed Martin heeft een model op ware grootte van deze nu al populaire jager tentoongesteld. Hoewel de fabrikant het model oorspronkelijk alleen in de fabriek wilde laten zien, was er zoveel vraag uit het binnen- en buitenland naar de JSF, dat de directie haar idee moest laten varen. En dus is het model nu op vliegshows over de hele wereld te zien. Ook morgen, 6 juli, kan het model van de F-35 nog in Gilze-Rijen bewonderd worden.

Het model dat in Gilze-Rijen staat, is per truck en in delen van Denemarken naar Nederland vervoerd. Een team van Lockheed Martin heeft de JSF in een halve dag tijd in elkaar gezet en daarbij ook nog eens een grote stand gebouwd. Hier krijgen de bezoekers van de Open Dagen uitgebreid tekst en uitleg over het vliegtuig dat hoogstwaarschijnlijk de F-16 bij de luchtmacht zal vervangen.

Volgens E.B Gene Brooks van Lockheed Martin zijn de bezoekers blij het toestel eens in het echt te zien. Ze reageren er heel positief op en zijn benieuwd naar de mogelijkheden van het toestel. De meest gestelde vraag is wanneer men het toestel daadwerkelijk in actie kan zien, wanneer ik ze vertel dat het waarschijnlijk tot 2007 duurt voor het toestel hier komt voorvliegen, zijn ze niet teleurgesteld. Daar vinden ze het toestel dat we hier hebben neergezet, veel te interessant voor. (fotos: Eric Vorstenbosch en Rene Bouwhuis) Ministerie van Defensie