Gemeente Alkmaar


Wegbrengen asbest voortaan alleen op afspraak

Alkmaar - 5 juli 2002

Asbest inleveren bij de Afvalbrengplaats gaat voortaan alleen nog maar op afspraak. Na het bellen van het meldnummer 548 94 44 spreekt de telefoniste met de melder een dag en tijdstip af waarop asbesthoudende materialen naar de Kitmanstraat kunnen worden gebracht. Dat wegbrengen zal voortaan niet meer op zaterdag kunnen, maar alleen op doordeweekse dagen. Deze nieuwe regeling is nodig vanwege de gezondheidsrisico's van asbest als hiermee verkeerd wordt omgegaan.

Doordat asbesthoudende materialen voortaan alleen na telefonische afspraak kunnen worden weggebracht, hebben de medewerkers van de Afvalbrengplaats tijd om de verpakking te controleren en erbij te blijven als het asbest in de containers wordt gedeponeerd. Op zaterdag is het te druk om daarvoor tijd te reserveren. Het telefonisch contact met de brenger wordt bovendien benut om vooraf de juiste instructies te geven hoe het asbest moet worden verpakt. Daardoor zal het hopelijk minder vaak gebeuren dat asbesthoudende materialen moeten worden geweigerd bij de ingang van de Afvalbrengplaats.

Alleen inwoners van Alkmaar en Schermer mogen een beperkte hoeveelheid asbesthoudende materialen inleveren, die vrijkomen bij bijvoorbeeld sloop van een pand of een kleine verbouwing. De Afvalbrengplaats aan de Kitmanstraat wordt in stand gehouden met de Afvalstoffenheffing die elk huishouden betaalt voor het huishoudelijk afval. Omdat bedrijven geen Afvalstoffenheffing aan de gemeente betalen, is de Afvalbrengplaats er niet voor hun. Bedrijfsafval moet naar particuliere stortplaatsen (zoals GP Groot), waar commerciële tarieven gelden. Dit is een van de redenen dat iedereen die spullen bij de Afvalbrengplaats kwijt wil, zich moeten kunnen legitimeren als inwoner van Alkmaar of Schermer.

Voor het inleveren van asbest gelden diverse voorschriften. Het moet gaan om minder dan 100 kilo asbesthoudend materiaal. Als het meer is, moeten de inwoners naar G.P Groot, Boekelerdijk 13a. Kleine voorwerpen asbesthoudend materiaal (niet groter dan 1 bij 1 meter) worden in dichte plastic zakken verpakt. Hierop hoort een sticker of papier met daarop de tekst: 'Pas op: Asbest!'. Voor grotere asbesthoudende materialen moet van tevoren verpakkingsmateriaal worden opgehaald. Als het asbest in de containers wordt gedeponeerd, blijven de medewerkers van de Afvalbrengplaats erbij om toezicht te houden, maar zij mogen niet helpen met sjouwen. Meer instructies krijgt de beller te horen als het meldnummer wordt gebeld voor het afspreken van een tijdstip waarop men met het asbest kan komen.

Met vragen over asbest en andere afvalstoffen of het maken van een afspraak kunnen inwoners terecht bij het meldnummer (072) 548 94 44 (maandag tot en met vrijdag van 8.00 -16.00).