European Commission

IP/02/1005

Brussel, 5 juli 2002

Voor een betere milieubewaking: de Europese Commissie zet een nieuw onderzoeksnetwerk op

Milieueffectrapportage is afhankelijk van robuuste meetnormen en bewakingsinstrumenten. Wetenschap en technologie kunnen processen in het water, de bodem, de lucht en de bossen in Europa helpen verklaren, het initiatief nemen voor chemische en biologische analyses en beleidsmakers en het grote publiek informeren. Europees Commissaris Onderzoek Philippe Busquin en Europees Commissaris Milieu Margot Wallström hebben vandaag het startsein gegeven voor een nieuw netwerk van wetenschappelijke instituten, universiteiten en bedrijven - het METROPOLIS-netwerk - dat het milieu in heel Europa zal gaan bewaken. METROPOLIS heeft als taak milieunormen en wetenschappelijke evaluatieinstrumenten te ontwikkelen. Het zal een betere Europese samenwerking bij de bewaking van het milieu vergemakkelijken en zal bijdragen tot een solidere wetenschappelijke onderbouwing van het milieubeleid in Europa.

"METROPOLIS is een goed voorbeeld van onderzoekers die samenwerken om de beleidsmakers op Europees niveau te informeren", aldus Commissaris Busquin. "Zoals bij andere beleidstakken is het ook bij het milieubeleid van belang dat besluitvormers toegang hebben tot de recentste, relevantste en betrouwbaarste wetenschappelijke gegevens. Binnen het METROPOLIS-netwerk zullen 38 toonaangevende instituten op het gebied van milieubewaking uit 17 landen samenwerken: zo zal op EU-niveau een kritische massa aan expertise kunnen ontstaan die de wetenschappelijke gegevens kan genereren die de Commissie en andere overheidsinstanties nodig hebben."

Commissaris Wallström voegde daar het volgende aan toe: "Een wetenschappelijk gefundeerde aanpak is de sleutel tot oplossingen voor een duurzame toekomst. We moeten de toestand van ons milieu nauwkeurig kunnen bepalen en gebieden inventariseren waar er sprake is van verbetering of aantasting, alsook potentiële dreigingen en belastende factoren. De beschikbaarheid van betrouwbare gegevens is voor politici dan ook essentieel voor een afgewogen besluitvorming. Ik heb er vertrouwen in dat het METROPOLIS-netwerk praktische ondersteuning zal bieden en zie al uit naar het resultaat van deze samenwerking op gebieden zoals bodembescherming."

Onder coördinatie door INERIS, het Frans Nationaal Instituut voor milieurisico's, zijn binnen METROPOLIS 38 instituten, universiteiten en bedrijven uit 17 landen, inclusief de CEN (de Europese Commissie voor normalisatie) en het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Commissie, actief. De eerste 24 maanden zal METROPOLIS worden gefinancierd door middel van een EU-bijdrage van 969.574 binnen het Kaderprogramma voor Onderzoek. Het netwerk zal nauw met de Commissie samenwerken bij het ontwerpen en implementeren van op duurzame ontwikkeling gerichte beleidsinitiatieven.

Breed toepassingsgebied

Het METROPOLIS-network zal zich bezighouden met de belangrijkste aspecten van milieubewaking, met inbegrip van lucht-, water- en bodembeheer. Ook zal het een brede scala aan metrologiekwesties aanpakken, van metingen en bemonsteringstechnieken tot het efficiënt doorgeven, bewerken en modelleren van meetresultaten voor invoering in databanken en geografische informatiesystemen. Het project moet het mogelijk maken resultaten correct te interpreteren, rekening houdend met geschatte onzekerheden. METROPOLIS zal ook tegemoet komen aan de huidige en toekomstige eisen van besluitvormers en zal indien nodig de burgers van informatie voorzien.

Door deze alomvattende aanpak zal de verbreiding van de beste wetenschappelijke praktijken op het gebied van milieubewaking binnen Europa worden verbeterd, met name in de kandidaat-landen, zal worden bijgedragen tot het in kaart brengen van leemten en zal de ontwikkeling van projecten om in de ter zake bestaande behoeften te voorzien worden bevorderd.

Onderzoek ter ondersteuning van EU-beleidssectoren

Het METROPOLIS-netwerk moet een sleutelrol vervullen bij de ontwikkeling en uitvoering van milieugerelateerde Europese beleidsinitiatieven, technische en economische regelgeving en normen. Daartoe zal de Commissie zich in de toekomst bij de beleidsontwikkeling door het netwerk laten bijstaan.

Het METROPOLIS-netwerk zal nauw samenwerken met het Europees Milieuagentschap (EEA). Het zal het EEA ondersteuning bieden bij zijn werkzaamheden, met name op het gebied van de ontwikkeling van metrologische methoden. Het EEA zal te allen tijde contact kunnen opnemen met deskundigen van dit netwerk voor advies over de beschikbaarheid of geschiktheid van methodologieën voor bepaalde typen analyses. Deze adviezen kunnen betrekking hebben op de prestatiekarakteristieken van de methoden, validatieaspecten, routinematig gebruik bij milieubewaking, technische tekortkomingen, enz.

Nadere informatie is te vinden op:

http://europa.eu.int/comm/research/growth/index.html