NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Internationaal Folklore Festival

24 juni 2002

Internationaal Folklore Festival

Op 5 en 6 juli 2002 zal het Internationaal Folklore Festival in sportcentrum 'De Weyver' te Hoogwoud worden gehouden. Tevens is het betreffende festival ook het jaarlijks festival van de Federatie voor Folkloristische Groepen in Nederland. Hieraan zullen, naast de Nederlandse dansgroepen, ook vele buitenlandse groepen deelnemen. Het festival is het initiatief van de Westfriese folkloristische verenigingen, met steun van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

Nederlandse Folklore
De Nederlandse groepen, aangesloten bij de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland, dansen volgens de regels van overgebleven historische kennis uit de negentiende eeuw. Dit houdt onder andere in dat de klederdracht traditioneel is en de liederen en de danspassen kloppen met hoe ze toen zongen en dansten. Zo wordt er getracht een deel van het cultureel erfgoed in Nederland, op immaterieel (folkloristische dans, zang en muziek) en materieel vlak (traditionele klederdracht) te behouden.

Presentatie Nederlandse Groepen
Op het Internationaal Folklore Festival zullen de volgende Nederlandse folkloregroepen zich presenteren: de Schermer Dansers, De Enterse Kloomp'n Daansers, Vereniging Terschellinger Volksdansen, de Walcherse groep Walacra en de Wieringer Sanghers. Zij zullen onder andere de volgende dansen opvoeren: Ijspolka, Spaanse Wals, Molen en De dubbele vier. Wat de liederen betreft, staan de volgende nummers zeker op het programma: 'Wie wil er mee naar Wieringen varen', 'Ik hou van Holland', 'Het vissersmeisje' en 'De Boerenbruiloft'. De buitenlandse gasten zijn groepen uit Rusland, Ierland, Bulgarije, Mongolië, Colombia en Chili, waarvan de deelnemers zullen worden onder gebracht in gastgezinnen.

Vrijdag 5 juli, aanvang voorstelling 20.00
Zaterdag 6 juli, matineevoorstelling speciaal voor 55+, aanvang 14.30, avondvoorstelling 20.00
Entree: 8 euro, matineevoorstelling 5 euro