Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Uitnodiging voor de Persconferentie

vrijdag 5 juli 2002 van 15.00-16.00 uur
Kapoenstraat 23, Maastricht

Ter gelegenheid van

1. Promotie van Brian Sheppard bij professor H.J. van den Herik en professor J. Schaeffer op het proefschrift over het Perfect Spelen van Scrabble.

2. De Computer Olympiade in Maastricht die plaatsvindt van 5 t/m 11 juli 2002.

3. Het wereldkampioenschap Computer Schaak.

4. Het wereldkampioenschap Computer Dammen.

De persconferentie zal gegeven worden door de heer H. Böhm (vz.), Dr. B. Sheppard (Scrabble), prof.dr. J. Schaeffer (Games), Prof.dr. H.J. van den Herik (Olympiade), prof.dr.ir. K.L. Boon (Universiteit Maastricht). Andere deelnemers zijn aanwezig in de zaal. Enige verdere informatie over de persconferentie volgt hieronder.

Ad. 1 De promotie vindt plaats op vrijdag 5 juli van 12.00-13.00 uur in de aula van het Universiteitgebouw aan de Minderbroedersberg 4-6 te Maastricht. De toegang is vrij, fotografen zijn toegestaan. Een samenvatting van het proefschrift is bijgesloten alsmede een curriculum vitae. Op de presentatie is een beperkt aantal proefschriften beschikbaar voor journalisten van de wetenschapsredactie/sportredactie.

Ad. 2 De 7e Computer Olympiade vindt plaats in de Salon en in de Feestzaal van het Oud Gouvernement, Bouillonstraat 3, Maastricht. Speeldagen zijn van 6 t/m 11 juli. De officiële opening vindt plaats na de persconferentie in het Stadhuis van Maastricht, 16.30-18.00 uur. U bent hierbij uitgenodigd voor de opening en de daarop volgende receptie. De spelen die op de Olympiade gespeeld worden zijn, naast Schaken en Dammen, de volgende spellen: Bridge, Backgammon, Go, Chinese Chess, Japanese Chess (ook Shogi geheten), Lines of Action, Amazons, etc. Een kopie van het welkomstwoord uit het programmaboekje, alsmede een deelnemerslijst en een overzicht van de toernooien is bijgevoegd.

Ad. 3 Het Schaaktoernooi binnen de Olympiade geldt als het 10e Wereldkampioenschap Computerschaak. In dit toernooi verdedigt SHREDDER (van Stephan Meyer-Kahlen, Duitsland) zijn wereldtitel. Er zijn 20 deelnemende programma's (zie bijgevoegde lijst). Het Nederlandse programma QUEST is van Frans Morsch, die de commerciële versie FRITZ op de markt gebracht heeft. FRITZ heeft twee jaar geleden meegespeeld in het gewone Nederlands Schaakkampioenschap en eindigde heel eervol in de top van het toernooi.
Als mogelijke verrassing van dit toernooi kan het programma DIEP worden beschouwd, van auteur Vincent Diepeveen (student Informatica aan de Universiteit Utrecht). Diepeveen draait met zijn programma op de Nederlandse Supercomputer TERAS, die bij SARA staat opgesteld. Diepeveen wordt ondersteund door de computerfabrikant SGI en door NCF (Nationale Computer Faciliteiten, van NWO). Details over de snelheid en de speelsterkte worden gegeven op de persconferentie.

Ad. 4 Naast schaken heeft Nederland altijd een vooraanstaande positie ingenomen in de internationale Damwereld. Dit geldt zowel voor menselijk dammen (Rozenburg, Sybrands,Wierma) als voor computerdammen (het programma TRUUS van Stef Keetman). In het huidige toernooi doen acht Nederlandse programma's mee.

Overige informatie:

In het weekend zijn er drie demonstratiewedstrijden van mensen tegen de computer en wel op het gebied van Bridge, Scrabble en Bao. Later in de week ook op het gebied van Amazons (zie programma). Commentaar bij al deze spelen wordt gegeven door Internationaal Schaakmeester Hans Böhm, die tevens de persconferentie zal leiden.

In de avonden van zaterdag, zondag en maandag vindt bovendien een wetenschappelijke workshop plaats met drie invited speakers (over Scrabble, Schaakeindspelen en Algemene Spelen, zoals Poker) en 11 geaccepteerde voordrachten.

Naast de meegestuurde informatie is verdere informatie te verkrijgen via www.cs.unimaas.nl/olympiad2002/ alsmede telefonisch van Jaap van den Herik, die optreedt als Toernooi Directeur, email: herik@cs.unimaas.nl, telefoon: 043-3883477.

Vanzelfsprekend kunnen wij exclusief een interview voor u arrangeren met een van de topprogrammeurs van deze Olympiade. Ook is het mogelijk zelf een demonstratie wedstrijd te spelen tegen de aanwezige programma's.

In vertrouwen u op de persconferentie of later in de week van de Olympiade te mogen ontmoeten verblijf ik met vriendelijke groeten,

Professor H.J. van den Herik
Toernooi directeur
7e Computer Olympiade
Maastricht