Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Epe, 2 juli 2002

Nederlandse bevolking biedt MKZ-monument aan op 5 juli

Na vorig jaar een actie te hebben gehouden waarbij zwart zilveren klompjes werden verkocht aan de Nederlandse bevolking, zal er als resultaat van deze actie een blijvend MKZ-monument worden onthuld. Het monument, een grote bronzen klomp met als opschrift "Toen was er ..... stilte" zal worden onthuld door Burgemeester L. Eland van Epe op:

Vrijdag 5 juli aanstaande om 17.00 uur

Het monument krijgt een vaste plaats voor het VVV Epe, gevestigd aan de Pastoor Somstraat 6 in het centrum van Epe.

In tegenstelling tot het vorige week onthulde MKZ-monument, dat door het Actiecomité Veehouders MKZ en Burgemeester Eland in het buitengebied van Epe werd onthuld, wordt dit MKZ-monument aangeboden door de Nederlandse bevolking als steunbetuiging en blijvend gebaar naar de door de MKZ-crisis getroffen veehouders, ondernemers en andere betrokkenen.

Vorige week, 25 juni, was het precies 1 jaar geleden dat het gebied rondom Epe MKZ-vrij werd verklaard.

Aanvullende informatie:
Als in april 2001 duidelijk wordt dat de maatregelen van de overheid tegen verspreiding van het MKZ virus de veehouders veel schade zal berokkenen en ook menig ondernemer schadeposten moet slikken, besluit de Nederlandse Tafelronde Epe tot actie over te gaan. De leden van de club, twintig heren tussen de 30 en 40 jaar, starten een project om MKZ gedupeerden binnen de "MKZ driehoek" te steunen.

Een zwart klompje van zilver in de vorm van een speldje of een hangertje werd door een juwelier uit Epe speciaal ontwikkeld. Het klompje is gemaakt van eerste gehalte zilver dat door oxidatie zwart gemaakt is. Belangstellenden konden een hangertje of reversspeldje bestellen bij de Nederlandse Tafelronde Epe. Deze heren hebben maanden lang de klompjes actie gepromoot. Er werden klompjes besteld door de locale bevolking, toeristen, overheidsinstanties en mensen uit heel Nederland.

Met de opbrengst werd een speciaal monument ontwikkeld: een grote massief bronzen klomp, welke op een sokkel zal worden geplaatst voor het VVV kantoor in Epe, gevestigd aan de Pastoor Somstraat 6.