Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag Directie Mensenrechten en Vredesopbouw Afdeling Goed Bestuur en Vredesopbouw Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Nederland

Datum 5 juli 2002 Auteur Mette Gonggrijp

Kenmerk DMV/VG-142/02 Telefoon 070-3485337

Blad /2 Fax 070-3485049

Bijlage(n) Evaluatierapport E-mail mette.gonggrijp@minbuza.nl

Betreft Evaluatie International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IIDEA)
C.c.
Zeer geachte Voorzitter,

In 1997 heeft mijn voorganger tijdens de behandeling in de Eerste Kamer van het oprichtingsverdrag van IIDEA de toezegging gedaan om in 2000 een evaluatie van het International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IIDEA) in internationaal verband te laten uitvoeren.

Nu tijdens de meest recente vergadering van de Council en Board van IIDEA van 17 tot 19 juni jl. het evaluatieproces formeel is afgerond (Council en Board oordeelden op basis van een gezamenlijke assessment dat 'the Institute be considered to have responded satisfactorily to the management recommendations made by the Evaluation'), bied ik u hierbij graag het eindrapport van de IIDEA evaluatie aan. Deze evaluatie heeft de Council, mede op initiatief van Nederland, in 2000 heeft laten uitvoeren door onafhankelijke consultants. Nederland is zeer nauw betrokken geweest bij het evaluatieproces (als voorzitter van de Stuurgroep) en ook bij de follow-up.

Als een belangrijke bevinding uit het evaluatierapport komt naar voren dat IIDEA bewezen heeft dat zij met haar programma's en projecten over een meerwaarde beschikt op het terrein van het ondersteunen van democratiseringsprocessen. De programma's van IIDEA hebben een zeer hoge kwaliteit, zij hebben zich ontwikkeld als een 'niche' en naar de producten (handboeken ed.) is veel vraag.

In het evaluatierapport wordt, terecht, opgemerkt dat dit geen geringe prestatie is voor een organisatie die pas vanaf 1995 actief is. De enorme groei en het succes dat IIDEA sinds haar oprichting heeft meegemaakt, kennen echter ook een keerzijde. De evaluatoren constateren dat de snelle ontwikkeling niet altijd gepaard is gegaan met de benodigde veranderingen, met name op het terrein van management en organisatieontwikkeling.

Het evaluatierapport bevat zowel op inhoudelijk als organisatorisch vlak aanbevelingen om IIDEA op weg te helpen naar een volgende fase in haar ontwikkeling. In haar reactie op het evaluatierapport heeft Nederland in Council verband aangegeven de belangrijkste bevindingen van het rapport te onderschrijven en tevens sterk aangedrongen op uitvoering van de aanbevelingen. Hiertoe heeft het Secretariaat van IIDEA in maart 2001 een Actieplan opgezet en vervolgens in juni 2001 ook een Change Management Strategy. Deze laatste was bedoeld om het hoofd te bieden aan de organisatie
-en managementproblemen. In december 2001 hebben Board en Council kunnen vaststellen dat het grootste gedeelte van het Actieplan naar tevredenheid was uitgevoerd.

De laatste veranderingen in het kader van de follow-up van de evaluatie hebben de afgelopen maanden hun beslag gekregen. Een in april jl. door Board en Council uitgevoerde assessment wees uit dat ook de Change Management Strategy inmiddels naar behoren is geïmplementeerd. Daarmee vormt deze assessment en de bekrachtiging daarvan tijdens de vergaderingen van Board en Council in juni jl., een definitieve en formele afronding van het evaluatieproces. Na een lange periode van herstructurering en organisatorische veranderingen zal IIDEA zich nu, gesteund door een nieuwe Secretaris Generaal (Mevrouw Karen Fogg), weer geheel kunnen gaan wijden aan haar belangrijke en gewaardeerde werkzaamheden op het terrein van democratisering. Hierbij zal IIDEA op steun en betrokkenheid van Nederland kunnen blijven rekenen.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Eveline Herfkens


Kenmerk DMV/VG-142/02

Blad /2

===