Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 04/07/2002


---

Opgravingen bij Romeinse tempel in Elst van start

Deze week is rondom de Nederlands Hervormde kerk te Elst (Gld) een archeologisch onderzoek van start gegaan naar de resten van een tempelcomplex uit de Romeinse tijd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Archeologisch Instituut van de Vrije Universiteit (AIVU) Amsterdam, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Archeologisch Bodemonderzoek (ROB) te Amersfoort. De opgravingen worden gefinancierd door de Gemeente Overbetuwe en de Provincie Gelderland.

Reeds in 1947 kwamen bij opgravingen in de door beschietingen zwaar gehavende kerk fundamenten aan het licht van twee Gallo-Romeinse tempels. Bij de restauratie van de kerk in de jaren 1952-1953 zijn de Romeinse tempelresten bewaard in een speciaal voor dit doel geconstrueerde kelder onder de kerk.

Het onderzoek dient drie doelen:

* het genereren van nieuwe gegevens die een beter beeld kunnen verschaffen van de cultus en cultusplaats in de Romeinse tijd (topografie en vormgeving van het tempelcomplex, de oorsprong en aard van de cultus, de (offer-)rituelen en de post-Romeinse ontwikkeling van het tempelcomplex);

* het verschaffen van inzichten die een adequate bescherming van het gebied rondom de kerk in het kader van de monumentenzorg mogelijk moeten maken;

* tenslotte is het de wens van de Gemeente Overbetuwe en de Provincie Gelderland om te komen tot een erfgoedontwikkelingsplan waarbij het tempelcomplex voor een breed publiek kan worden ontsloten.