Korps: Friesland, plaats: Fryslân 5-07-2002
Politieberichten van 4/7 (13.00 uur) t/m 5/7 (07.00 uur)

Drachten: doorrijden na aanrijding
Donderdag omstreeks 08.45 uur reed een 47-jarige inwoner van Surhuisterveen met zijn personenauto over de Rijksweg A7 in de richting Heerenveen. Op een gegeven moment wilde hij een voor hem rijdende auto, vermoedelijk een witte Volkswagen Golf, inhalen. Op het moment dat hij met de inhaalmanoeuvre bezig was, kwam deze auto plotseling naar links en werd de auto van de inwoner van Surhuisterveen geraakt. De veroorzaker stopte niet doch reed door. De inwoner van Surhuisterveen nam het kenteken op en heeft aangifte gedaan. De veroorzaker moet nog worden gehoord.

Drachten: doorrijden na aanrijding
Donderdag omstreeks 11.20 uur wilde een 88-jarige inwoonster van Drachten met haar invalidenvoertuig ter hoogte van de rotonde de Berglaan oversteken. Zij wilde dit doen op de
voetgangersoversteekplaats. Toen zij aanstalten maakte en op de voetgangersoversteekplaats was, kwam vanaf de rotonde een witte bestelbus aanrijden, die haar geen voorrang verleende. De vrouw in het invalidenvoertuig zag de auto aankomen en gooide het stuur om, waardoor zij omsloeg. De bestuurder(ster) van de bestelauto reed door zonder zich om de aanrijding te bekommeren. Door een taxichauffeur werd de vrouw naar het ziekenhuis gebracht met vermoedelijke een gebroken rechterpols en schaafwonde aan de linkerhand. De politie vraagt eventuele getuigen om zich te melden op telefoonnummer 0900 8844.

Metslawier: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 10.55 uur verleende een bestuurster van een snorfiets op de kruising van de Nesserwei met de Dongerawei geen voorrang aan de bestuurster van een personenauto, die over de Dongerawei deze kruising naderde. De personenauto werd bestuurd door een 36-jarige inwoonster van Wouterswoude, terwijl de snorfiets werd bestuurd door een 47-jarige inwoonster van Lioessens. De vrouw uit Lioessens raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum, alwaar zij werd opgenomen.

Rottum: man valt van ladder
Donderdag omstreeks 12.20 uur was een 32-jarige inwoner van Rottum bij de feesttent aan de Hoge Dijk bezig met het ophangen van lampen. In de tent zou vandaag zijn huwelijksfeest worden gehouden. De man had de ladder tegen een spant aangezet. Door de wind zat er beweging in de tent. Bij een windvlaag raakte de ladder even zijn steun kwijt en viel de man van de ladder en kwam op de houten vloer terecht. Het slachtoffer werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, alwaar bleek dat de verwondingen ( pijn in de rug en een lichte hersenschudding) meevielen. Of het huwelijksfeest vandaag doorgaat is niet bekend.

Dokkum: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 13.45 uur werd een 36-jarige inwoner van Dokkum op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De man had uit een winkel aan de Boterstraat een paar sokken en twee onderbroeken weggenomen. Toen hij de winkel wilde verlaten, werd hij door het personeel tegengehouden. De verdachte werd daarop agressief en probeerde er vandoor te gaan. Hierbij werd een deurkozijn vernield. Een medewerkster van de winkel, een 24-jarige inwoonster van Dokkum, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: inbraak auto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Spitael. Hoe men in de auto is gekomen, is niet duidelijk. Het stuur werd uit de auto weggenomen. De eigenaar, een 65-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Bergum: brandstichting
Donderdag tussen 11.00 en 11.30 uur werd brand gesticht in een opslaghokje van de voetbalvereniging Bergum aan de Burgemeester Bothenius Lohmanlaan. De brand werd ontdekt door een medewerker van de gemeente, die aldaar bezig was de velden te maaien. Deze medewerker, een 49-jarige inwoner van Burgum, heeft het vuur geblust. Door de brand zijn een paar doelnetten verloren gegaan.

Heerenveen: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 14.10 uur werden bij een supermarkt aan het Burgemeester Kuperusplein drie jongens, 15, 14 en 15 jaar, inwoners van Lemiers aangehouden. De jongens hadden kort daarvoor in de supermarkt enkele goederen gestolen, waaronder blikjes frisdrank. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Een medewerker van de winkel, een 33-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Scherpenzeel: inbraak auto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Kragge. Het slot aan de bestuurderszijde werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler en een cd weggenomen. De eigenaresse, een 33-jarige inwoonster van Baarlo, heeft aangifte gedaan.

Dronrijp: snelheid
Donderdag omstreeks 14,45 uur werd op de Rijksweg A 31 onder Dronrijp een bestuurder van een motor gecontroleerd. De motorrijder, een 28-jarige inwoner van Vriescheloo, reed met een snelheid van 176 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 is toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Ameland: valse naam
Dinsdag omstreeks 12.30 uur werd op de Rixt van Doniaweg onder Nes een bestuurder van een personenauto bekeurd, ter zake het rijden in strijd met een gesloten verklaring. Toen de bestuurder, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, hierover werd aangesproken en hiervoor een bekeuring kreeg, gaf de man een valse naam op. Ook bleek dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Ook voor deze overtredingen kreeg de bestuurder een bekeuring.

Oudega: boot in brand
Donderdag omstreeks 12.20 uur voer een 61-jarige inwoner van Oudebildtzijl met zijn kajuitzeiljacht in de vaargeul van De Oorden onder Oudega in de richting Stavoren. Op een gegeven moment wilde de schipper even de kajuit binnen gaan. Hij zag toen dat deze in brand stond. Een langs varende schipper uit Den Haag verleende eerste hulp en nam de schipper uit Oudebildtzijl aan boord en belde de brandweer. De brandweer Heeg/Koudum kwamen met blusboten te hulp en hebben de brand aan boord geblust. Het schip is vervolgens naar de wal(recreatiecentrum De Kuilaaart)gesleept. De oorzaak van de brand vermoedelijk kortsluiting in de bedrading van het schip. Hoe groot de schade precies is, is niet bekend.

Terwispel: aanrijding met gewonden
Donderdag omstreeks 15.10 uur vond op de Rijksweg A7 onder Terwispel een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 79-jarige inwoner van Groningen, raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt, kwam in de berm terecht en schoot vervolgens tegen de vangrail aan. De auto sloeg over de kop en kwam in de berm tot stilstand. De bestuurder en zijn bij hem inzittende vrouw, 77 jaar, werden door omstanders uit de auto gehaald. De auto werd totaal vernield. De beide mensen raakten gewond en zij werden voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sneek: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 18.45 uur werd door twee getuigen een 41-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De getuigen zagen, dat de man bij een winkel aan het Grootzand een fleece-jack vanaf een rek dat buiten voor de winkel stond, wegnam en daarna wegfietste. De getuigen hielden de man aan en brachten hem terug naar de winkel. Een medewerkster van de winkel, een 36-jarige inwoonster van Sneek, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Nadat tegen hem proces-verbaal was opgemaakt, werd hij weer in vrijheid gesteld. Het fleece-jack werd teruggegeven aan de medewerkster van de winkel.

Hallum: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.50 uur werd op de Vijfhuisterweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Oudebildtzijl, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 315 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Heerenveen: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.10 uur werd op de Gedempte Molenwijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Gorredijk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 650 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Twijzelerheide: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.10 uur werd op de Resken een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Twijzelerheide, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 295 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Joure: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.35 uur werd op de Scheen een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Ouwster Nijega, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder270 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272