Gemeente Leiden

Tentooonstelling in Stadsbouwhuis

Reisimpressies van Marjan Waanders

In de vitrines van stadhuis en Stadsbouwhuis is tot en met 21 augustus 2002 een tentoonstelling van Marjan Waanders te bezichtigen.

Het meest recente werk in de vitrine van het stadhuis (keramiek) is geïnspireerd door een reis langs de zijderoute in Oezbekistan en Iran.Het bestaat uit een serie dozen, die haar ruimtebeleving in Islamitische architectuur uitdrukt: er ontvouwt zich steeds een andere ruimte, dan die je verwacht.In de moskee ligt de verrassing in de aaneenschakeling van open en gesloten ruimten, in de dozen is de ruimte juist veel kleiner en heel anders van sfeer, dan je verwacht.Techniek: steengoed, engoben, glazuur, transfers, metaalfolie, soms raku gestookt.

Het werk in de vitrines van het Stadsbouwhuis is van later datum, het is ontstaan vanuit reisimpressies in West Afrika. Dat is te zien aan de aardekleuren, de wijze van stoken en de vormen.Ook wordt werk getoond, waarin gebruik is gemaakt van drukmallen, gemaakt van plastic kitsch voorwerpen, zodanig, dat de beleving van de afgedrukte voorwerpen wordt veranderd.Techniek: Steengoed, engoben, gazuur, transfers, soms raku gestookt.

Marjan Waanders (Haarlem, 1948) keramist, is opgeleid in Amsterdam aan de Hogeschool voor de kunsten.Zij is werkend lid van de Voorschotense kunstkring, Arti et Industriae in Den Haag en Ars Aemula Naturae in Leiden.

Haar werk is aangekocht door CBK Leiden, Kunstuitleen Hoorn, Aankoop cultuurprijs gemeente Voorschoten, Kunstcentrum Delft, Schiedam en particulieren.