Gemeente Vlaardingen


05-07-2002

Nieuw jaarprogramma Natuur en Milieu-Educatie
Voor het komende schooljaar heeft de organisatie Natuur en Milieueducatie (NME) de Vlaardingse basisscholen weer een aantrekkelijk en educatief programma te bieden. De meest opvallende en tot nu toe drukst bezochte les is Vlaardingen in de prehistorie voor de groepen 5 en 6. Een les die een belangrijke archeologische periode uit de Vlaardingse historie belicht en de kinderen tevens laat ervaren hoe belangrijk de natuur voor de mensen is.

Echte boerderij
Nieuw in het programma is voor groep 7 de mogelijkheid om les te krijgen van een Midden-Delflandse boer of boerin op een echte boerderij. Deze lessen zijn door NME ontwikkeld in opdracht van de agrarische natuur- en landschapsvereniging Vockestaert uit Midden-Delfand. Volgend jaar zullen twintig Vlaardingse groepen op bezoek gaan bij de boer. Zo kunnen de leerlingen kennis maken met Midden-Delfland, het boerenleven, leren waar de melk vandaan komt en wat natuurbeheer voor een boer betekent. Als voorbereiding krijgen ze vooraf een leskist op school. Ook deze leskist is ontwikkeld door NME. Aan dit project, met de titel Stilte naast de stad, doen ook de NME-centra uit Delft, Schiedam en Maassluis mee.

Huisvuil is geen afval
Een tweede nieuwe les is Huisvuil is geen afval voor groep 8. Deze les is het resultaat van de samenwerking met afvalverzamelaar IRADO. Het is in ieders voordeel om huisvuil zo goed mogelijk te scheiden en om dat te leren kan men niet vroeg genoeg beginnen. De les wordt gegeven door een reinigingsinspecteur van IRADO en bij de les hoort een excursie naar het Afvalaanbiedstation aan de Hoflaan.

Uitgebreid aanbod
Zo is er voor iedere groep uit het basisonderwijs een uitgebreid aanbod van lessen, lespakketten en leskisten. Een aanbod met een geweldige uitstraling: in 2001 zijn de Vlaardingse schoolkinderen meer dan 26.000 maal in contact gekomen met een product uit het lesaanbod van NME. Het nieuwe jaarprogramma wordt in de laatste week van de zomervakantie naar de scholen gestuurd.