LEI

persbericht / nr. 1695

5-juli-2002

Kennis over keurmerken voedingsmiddelen beperkt

Van de mensen die nauw betrokken zijn bij de productie en afzet van voedingsmiddelen (inclusief boeren en tuinders) vindt driekwart dat ze geen goed overzicht hebben over de in hun sector gebruikte keurmerken. Maar wanneer ze de keurmerken krijgen voorgelegd, herkennen ze er toch wel drie op de vier. Tot de keurmerken die bij 80 tot 90% van de betrokkenen bekend zijn, behoren EKO, Milieukeur, MBT, scharrelvlees, scharrelei, PVE/IKB en KKM. Nadere vragen over de inhoud van de keurmerken weten mensen uit de branche maar voor de helft goed te beantwoorden. Zij hebben bovendien het idee dat consumenten hier nog minder van af weten dan zij zelf. Dat blijkt uit een onderzoek dat het LEI heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV.

Het onderzoek betreft 17 keurmerken die door onafhankelijke instanties worden gecontroleerd en die iets zeggen over de milieu- en dierenwelzijnsaspecten van voedingsmiddelen. Zes van die keurmerken hebben betrekking op een breed assortiment voedingsmiddelen (zoals EKO en Demeter), de overige hebben uitsluitend betrekking op bepaalde producten (zoals MBT, dat alleen voor groenten en fruit wordt gebruikt). Ongeveer driekwart van de ondervraagden vindt het aanbod van keurmerken onoverzichtelijk. Ze schrijven dit in hoofdzaak toe aan onduidelijkheid over de vraag waar een bepaald keurmerk voor staat en daarmee ook aan onduidelijkheid over de onderlinge verschillen. Het gevoel van onoverzichtelijkheid kan mee veroorzaakt zijn door het bestaan van veel ongecontroleerde keurmerken, die niet in dit onderzoek zijn betrokken.

Aan het onderzoek deden ruim 370 bedrijven mee uit land- en tuinbouw, verwerking en (detail)handel. Van de detailhandelaren vond slechts een kleine 30% het aanbod van keurmerken overzichtelijk; in de andere schakels van de kolom ligt dat percentage nog lager. De eiersector biedt volgens de ondervraagden veruit het meest overzichtelijke aanbod van keurmerken, de sectoren aardappelen en andere akkerbouwproducten scoren op dit punt het laagst.

---

Een Babylonische keurmerkverwarring?; Een studie naar de verwarring onder ketenactoren over keurmerken op voedingsmiddelen. Bekijk het rapport: 5.02.06.