Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 5-07-2002 Persberichten districten Stad Utrecht, 09.40 uur

Tweede verdachte schietpartij Oudegracht aangehouden

UTRECHT De Politie Regio Utrecht heeft maandag 10 juni 2002 een tweede verdachte van de schietpartij aan de Oudegracht aangehouden.

Zaterdagmorgen 20 april vond op de Oudegracht een schietpartij plaats waarbij twee slachtoffers ernstig gewond raakten. Een van de slachtoffers - een 29-jarige vrouw uit Zeist overleed op donderdag 25 april aan haar verwondingen. Het tweede slachtoffer is inmiddels buiten levensgevaar.

In de nacht van 21 op 22 april 2002 hield de politie een 21-jarige man uit Utrecht aan. Maandag 10 juni heeft de politie een tweede verdachte aan gehouden. Het betreft een 18-jarige man uit Utrecht. Beide mannen worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de schietpartij.

In het belang van het onderzoek heeft de politie niet eerder gecommuniceerd over de tweede aanhouding.

Grote scooter- en bromfietscontrole in Utrecht noord

UTRECHT - Donderdag 4 juli heeft de politie van het district Utrecht noord samen met het scooterteam een grote scooter- en bromfietscontrole uitgevoerd. De controle vond plaats tegenover het politiebureau aan de Paranadreef en duurde van 14.00 uur tot 21.30 uur. In totaal zijn 82 bekeuringen uitgeschreven.

Veertien motoragenten reden door de wijken Pijlsweerd, Ondiep, Zuilen en Overvecht. Verkeersovertreders werden door hen begeleid naar de centrale locatie aan de Paranadreef. Er werd ook nadrukkelijk door de motorrijders gecontroleerd op plekken waar veel overlast wordt ervaren van scooters en brommers, zoals bij winkelcentra en bij hangplekken.

72 brom- en snorfietsen werden gecontroleerd. Zo kregen 20 bestuurders een boete voor een te hoge constructiesnelheid (opgevoerd), 9 voor het niet dragen van de helm, 15 personen hadden geen bromfietscertificaat, 14 reden op een onverzekerde bromfiets, 4 ondeugdelijke remmen, 9 gele platen en 1 maal nog geen 16 jaar. Verder werd 3 personen aangehouden; een bestuurder werd ingesloten omdat hij nog 6 boetes had openstaan, een persoon werd aangehouden op verdenking van diefstal/heling van de bromfiets en een op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol.

Het verhogen van de verkeersveiligheid is ook in 2002 een speerpunt van de Politie Regio Utrecht. Naast de reguliere verkeerscontroles levert deze grootschalige actie aan de Paranadreef hier een bijdrage aan. Behalve naar verkeerstechnische zaken is ook gekeken naar mogelijk gestolen voertuigen. Het opsporen van gestolen voertuigen draagt bij aan het verminderen van voertuiggerelateerde criminaliteit, zoals straatroof en autokraak.

Onderzoek FC Utrecht supporters afgerond

UTRECHT In het onderzoek dat ingesteld is na de blokkade van het spoor door FC Utrecht-supporters op 21 maart j.l. heeft de politie verschillende personen gehoord. Zeven personen zijn als verdachte gehoord.

Tegen zes van de mannen, in de leeftijd van 23 tot 37 jaar, uit Utrecht en Breukelen, is proces-verbaal opgemaakt voor het in gevaar brengen van het spoorwegverkeer. De dossiers zijn naar justitie gezonden voor de verdere vervolging van deze verdachten. Van de zevende man kon zijn betrokkenheid worden uitgesloten.

Aan de hand van beeldmateriaal van televisie-uitzendingen en uit kranten konden 12 personen herkenbaar onderscheiden worden. Kennis bij politiemensen leidde tot identificatie van de zes bovengenoemde verdachten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mary Hallebeek (justitie) 030 22 33000.

Auto gaat ervandoor

UTRECHT Op donderdagochtend ging op een parkeerplaats bij de Lunettenbaan een personenauto ervandoor zonder de 30-jarige bestuurster uit Utrecht.

Omdat het contactslot defect was van de auto een automaat startte de bestuurster de auto middels een startkabel. Zij stond hiervoor naast de auto bij de geopende motorkap. Helaas stond op dat moment de auto in de Drive en niet in parkeerstand of vrij. Bij het starten begon de auto spontaan te rijden.

Het voertuig reed vervolgens spontaan van de parkeerplaats af, reed de Amerongseberg over, via de stoep vlak langs een bushokje, nam twee betonnen paaltjes mee, door de berm naar de Lunettenbaan, stak de noordelijke rijbaan over en belandde in de middenberm tegen een boom. Hier kwam de auto tot stilstand.

Intussen was het de vrouw gelukt om ergens op de Lunettenbaan weer in haar auto te springen, maar kon de boom niet meer ontwijken. De vrouw is ter observatie naar het ziekenhuis gebracht. Haar zwaargehavende auto is weg getakeld.

Berovingen laptoptas
UTRECHT Op donderdagochtend zijn twee personen beroofd van hun laptoptas. In beide gevallen zat in de tas geen laptop, maar andere goederen. Toch wekt een laptoptas wel de interesse van potentiële dieven in de hoop hier kostbare laptops aan te treffen en werden beide personen die deze laptoptas voor papierwerk gebruikten het slachtoffer van beroving.

Een 36-jarige man uit Beek werd op de Churchilllaan omstreeks 09.15 uur beroofd van de tas, waar wel papieren maar geen laptop inzat. Terwijl hij over straat liep werd hij van achteren benaderd door twee jongens op een donkere brommer. Deze werd uit zijn handen gerukt en het duo vluchtte weg richting Rooseveltlaan. Daar werd later door een eerlijke vinder zijn tas met inhoud teruggevonden en naar het bureau gebracht.

Een 52-jarige man uit Amsterdam werd een half uur later van zijn tas ook zonder laptop op de Van Heuven Goedhartlaan beroofd. Twee jongens op een bromfiets benaderden deze man eveneens van achteren, rukte in het voorbijrijden de tas weg en reden in de richting van het centrum.

Onder invloed op een hoogwerker
UTRECHT Op donderdagochtend is rond 09.15 uur een 33-jarige bestuurder van een hoogwerker aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol.

De politie sprak de man in verband met een eenzijdig ongeval die kort daarvoor had plaatsgevonden. Omdat de hoogwerker op het fietspad bij de Graadt van Roggenweg reed, wilde een vrouw (leeftijd onbekend) uit Nieuwegein met haar fiets via de middengeleider passeren. Tijden het oprijden van de middengeleider is zij gevallen en liep door haar val hoofdletsel op.

De politie kwam bij het ongeval en sprak de bestuurder van de hoogwerker over het ongeval. Er werd hierbij een flinke alcohollucht waargenomen en moest de man een blaastest ondergaan. De man bleek uiteindelijk met 2, 0 promille in zijn hoogwerker te hebben gereden. Daarop is het rijbewijs van de man ingevorderd en is hij heengezonden met een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen.

Verdachten heling aangehouden
UTRECHT De politie heeft gistermiddag een 21-jarige en een 42-jarige vrouw uit Brussel (België) aangehouden op verdenking van heling. Een agent liep op weg naar het politiebureau om te gaan beginnen met de dienst, toen hij door de twee vrouwen op het Smakkelaarsveld werd aangesproken. Zij trachtten een gouden ring aan de agent te verkopen die hen vervolgens aanhield op verdenking van heling en meenam naar het bureau.