Keywords: TNO,perskamer,kiwa,nibra,bedrijfsnoodorganisatie

Perskamer

TNO, Kiwa en NIBRA ontwikkelen systematiek voor doorlichten en verbeteren bedrijfsnoodorganisatie - Dit is een gezamenlijk persbericht van TNO, Kiwa en NIBRA

TNO

3 juli 2002

TNO Arbeid, NIBRA en Kiwa hebben het instrument EMERGOS® ontwikkeld dat bedrijfsnoodorganisaties doorlicht en suggesties geeft voor verbetering. Dit instrument, een model met gedetailleerde praktische invulling, is geschikt voor alle bedrijfstakken. Tot nu toe bestond er in Nederland nog geen systematiek of visie om, mede aan de hand van de veiligheidsregels, een effectieve noodorganisatie op te zetten, in te richten en te borgen.
Een goede inbedding van noodplannen en -voorzieningen in een organisatie voorkomt onnodig menselijk leed en bedrijfs- en maatschappelijke schade bij ongevallen en calamiteiten.

Na de rampen in Enschede en Volendam is de behoefte aan goede bedrijfsnoodorganisaties vergroot. TNO, NIBRA en Kiwa willen hun gezamenlijke kennis aanbieden aan bedrijven, overheden en hulpverleners door het houden van audits, het geven van adviezen en in company opleidingen. Op dit moment wordt gewerkt aan een certificatieschema op basis van EMERGOS®. Naar verwachting zal dat eind 2002 beschikbaar zijn. EMERGOS® kan in de toekomst uitgroeien tot een keurmerk van bedrijfsnoodorganisaties voor bedrijven en organisaties.

EMERGOS® is met name bedoeld voor organisaties die in geval van een calamiteit te maken hebben met een groot risico voor zowel de eigen werknemers als voor derden (omwonenden, reizigers, bezoekers en dergelijke). Te denken valt aan productie- en opslagbedrijven met een risico voor de omgeving, transport- en vervoersbedrijven, knooppunten van verkeersstromen als luchthavens en stations. Ook ruimten of terreinen waar grote groepen mensen verblijven zijn kandidaat: bijvoorbeeld stadions, hotels, warenhuizen, gezondheidsinstellingen, penitentiaire inrichtingen, maar ook evenementen.

TNO Arbeid wil een katalysator zijn voor het managen van de organisatorische processen gericht op het verbeteren van de veiligheidsprestaties. NIBRA is het kennis- en opleidingsinstituut voor de brandweer en rampenbestrijding in Nederland. Kiwa Certificatie en Keuringen is gespecialiseerd in het ontwikkelen en uitgeven van kwaliteitsverklaringen voor producten, processen, personen en managementsystemen in uiteenlopende sectoren.

Meer informatie:
TNO Arbeid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---