Voedingscentrum
Hoe zit het precies met MPA in varkensvlees?
5 juli

Op dit moment zijn 42 varkenshouderijen op non-actief gesteld in verband met gebruik van het hormoon MPA (medroxyprogesteron-acetaat). Het gebruik van dit hormoon is in Europa verboden. Daarom is vlees van deze bedrijven uit de handel genomen. De hoeveelheden MPA in het vlees zijn echter zo klein dat deze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. In producten als melk en boter komt van nature in grotere hoeveelheden progesteron voor, wat in feite hetzelfde is.

Vorige week werd het hormoon al aangetoond in monsters van tien zeugen van één bedrijf. De zeugen hebben deze synthetische vorm van progesteron binnengekregen met hun voer. Uit het aanvullend onderzoek van de Algemene Inspectiedienst (AID) blijkt nu dat het hormoon ook in varkens van andere bedrijven is aangetroffen. Op dit moment zijn daarom 42 varkenshouderijen gesloten. De varkens van deze bedrijven worden niet meer geslacht.

De hoeveelheid MPA die uit de monsters naar voren kwam, is zo klein dat deze niet schadelijk is voor de consument. Voedingsmiddelen als melk en boter bevatten van nature veel meer progesteron. MPA mag echter niet in het vlees voorkomen. Daarom wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat het vlees met MPA bij de consument terechtkomt. Nog aanwezig vlees met het verboden hormoon wordt vernietigd.

De aanwezigheid van MPA kwam onlangs aan het licht toen er onderzoek werd ingesteld bij drie varkensfokbedrijven met vruchtbaarheidsproblemen. De zeugen werden niet of heel moeilijk drachtig. Het voer dat ze kregen bleek MPA te bevatten. Nadat werd overgegaan op ander voer, waren de problemen vrijwel verdwenen. Op dit moment worden de overige zeugen, vleesvarkens en biggen op de drie bedrijven steekproefsgewijs onderzocht.

Waarschijnlijk is het MPA in het varkensvoer terechtgekomen bij de productie van het voer. MPA wordt in de Verenigde Staten wel gebruikt als groeihormoon in de rundveehouderij. In Europa is het gebruik van groeihormonen verboden. Voor zover bekend zijn er in de varkenshouderij bovendien geen of nauwelijks toepassingen van MPA die van nut zijn.