Gemeente Westervoort

Plakwoede

Iedereen heeft wel eens wat te vieren. En dat is goed, gezamenlijke vieringen zijn heel belangrijk in deze individualistisch ingestelde maatschappij. Het kan echter nooit de bedoeling zijn om iederéén in Westervoort, inclusief toevallige passanten, in kennis te stellen van het feit dat Ome Piet 50 is geworden of dat Jan & Marie 25 jaar getrouwd zijn. Om maar eens wat voorbeelden te noemen van de aankondigingen en mededelingen die men zoal tegenkomt wanneer men door Westervoort rijdt.

Er heerst een "plakwoede" in Westervoort, waarbij er van alles wordt aangeplakt en slechts weinig weer wordt verwijderd. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (artikel 2.4.2) is het niet toegestaan dit soort aankondigingen op bomen, lantaarnpalen, electriciteitshuisjes etc. te hangen of plakken. U kunt er dus een boete voor krijgen. Daarom, maar ook in het kader van het aangezicht van onze gemeente verzoeken wij u vriendelijk doch dringend: laat dit na!

Waarschuwing

Het komt vrij vaak voor dat bij brand en/of ongevallen last wordt ondervonden van opdringerig, nieuwsgierig en zelfs vervelend publiek. Men schroomt niet -ondanks verzoeken van de hulpverleners hen niet voor de voeten te lopen- boven slachtoffer(s) te hangen waardoor de hulpverlening wordt belemmerd. Dit recalcitrant gedrag zal niet getolereerd worden, evenmin als beledigende opmerkingen richting brandweer, politie en GGD-hulpverleners. Deze professionals staan dag en nacht klaar ten dienste van degenen die hulp nodig hebben. Geef hen de ruimte en bedwing uw nieuwsgierigheid. Uw aanwezigheid wordt niet op prijs gesteld. De politie zal, indien nodig, meteen optreden.

Ratten

Er komen bij de gemeente veel meldingen binnen dat er ratten zijn gesignaleerd. Dit zijn muskusratten en deze komen verspreid over Westervoort in veel sloten en waterpartijen voor. De gemeente probeert de overlast van ratten zo klein mogelijk te houden door het plaatsen van zgn. rattenvangers. Deze rattenvangers blijken echter regelmatig te worden vernield en dan werken ze uiteraard niet meer. Een dringend verzoek dus om hier af te blijven!

Uitkomen met inkomen!

Van de Budgetconsulenten

Telefonisch spreekuur op het gemeentehuis iedere werkdag tussen 09.00 10.00 uur, tel: 31 79 630

Indien gewenst kunt u voor advies ook een afspraak maken met één van de budgetconsulenten

Geld uitgeven doen we allemaal. Of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen of een nieuwe auto, het zak- en kleedgeld van de kinderen, de huur of de hypotheek en alle mogelijke vaste lasten.

Tijdens het telefonisch spreekuur kunt u met alle vragen over geld en vooral het uitgeven daarvan bij een van de budgetconsulenten terecht. U kunt dan informatie inwinnen over bijvoorbeeld het volgende onderwerp.

Kostgeld voor volwassen kind met eigen inkomen

Als uw zoon of dochter een eigen inkomen heeft en nog bij u inwoont, is het heel normaal dat u kostgeld vraagt. Waarom is het redelijk dat u uw zoon of dochter kostgeld vraagt en wat is een redelijk kostgeldbedrag?

Waarom kostgeld vragen?

* Uw zoon of dochter heeft een inkomen, terwijl u de kosten maakt.
* Volwassen kinderen mogen best weten dat geld niet allen bedoeld is voor leuke dingen.

* Het eigen inkomen van uw zoon of dochter kan nadelen hebben voor uw eigen inkomen.

Wat is een redelijk kostgeldbedrag?
Om te bepalen welk bedrag uw zoon of dochter moet betalen, kunt u rekening houden met onderstaande kostenposten:

* wonen (een deel van de huur of de hypotheek);
* gas, elektriciteit en water;

* maaltijden en tussendoortjes;

* de was.

Voor wonen kunt u een gedeelte nemen van de huur of hypotheek die u zelf betaalt. Een bedrag vanaf 70,- per maand is normaal.

Voor gas, elektriciteit en water kunt u minstens 1/10 deel nemen van de energierekening.

Voor maaltijden en tussendoortjes kunt u 4,- tot 6,- per dag rekenen.

Vaak zal u de was nog doen voor uw zoon of dochter. Vijf kilo wasgoed wassen in de wasmachine kost ongeveer 1,60. Gemiddeld kunt u uitgaan van één volle wasmachine (vijf kilo) per persoon per week.

Verder betaalt uw zoon of dochter zijn of haar persoonlijke uitgaven natuurlijk zelf. Dit zijn bijvoorbeeld:

* kleding en schoenen;

* uitgaan;

* vervoer;

* roken, cadeautjes, telefoon e.d.

Voor kinderen met een hoger inkomen dan het minimum, zijn de genoemde bedragen aan de lage kant. U kunt dan iets meer vragen.

De gevolgen voor uw eigen inkomsten
Wanneer er iemand bij u in huis woont met een eigen inkomen, kan dat gevolgen hebben voor uw inkomsten. Het maakt daarbij niet uit of u kostgeld laat betalen of niet. De gevolgen kunnen zijn:
* Als u huursubsidie heeft, kan het bedrag verlaagd worden.
* Als u een alleenstaande ouder bent met eigen inkomsten (geen bijstandsuitkering) moet u soms meer belasting betalen. Als u ingedeeld was in tariefgroep 4 of 5, komt u door de inkomsten van uw zoon of dochter wellicht in tariefgroep 2. Daardoor moet u meer belasting betalen. Bel voor meer informatie hierover de (gratis) Belastingtelefoon: 0800 - 0543.

* De hoogte van uw bijstandsuitkering, AOW- of ANW-pensioen kan veranderen.

Teek it easy

Als we onze hond en onszelf uitlaten in de natuur, lopen we het risico dat allerlei parasieten het gemunt hebben op onze gezondheid. En op die van de viervoeter! Dat is een groot probleem, want als ze ergens graag toeven is dat wel in het "groen" van bos, duin, heide, park en niet te vergeten de eigen tuin.

En juist op die zo geliefde plekjes lopen we gemakkelijk een ziekteverwekkende "groenvirus of
bacterie" op.

Eén zon ellendige parasiet is de teek! Vorig jaar werd Nederland nog getroffen door de hardnekkigste tekenplaag ooit. Veelal zonder dat we het merken, lopen we het risico door een tekenbeet besmet te raken met bacteriën en virussen: Lyme ziekte (Borrelia burgdorferi) is wel de meest grillige.

Lymeherkenning
Lyme ziekte moet worden gezien als een ziektebeeld, dat met de juiste medicijnen heel goed te behandelen is. De praktijk is echter vaak anders. Lymepatiënten zijn dikwijls maanden (en soms jaren) verder, voordat de ziekte wordt onderkend. De 10 meest voorkomende verschijnselen van een niet behandelde Lyme besmetting bij mensen zijn:


1) chronische vermoeidheid, 2) plotseling zeer pijnlijke gewrichten, 3) zenuwpijn, 4) zenuwtintelingen, 5) oogklachten, 6) onwillekeurige spiertrekkingen, 7) hoofdpijn, 8) hartritmestoornissen en 9) de patiënt raakt daardoor op termijn in een sociaal isolement.

Klachten, die door de omgeving veelal worden afgedaan met "hou nou toch eindelijk eens op met zeuren (10).

Score
Scoort u "7 of hoger" uit de Lyme Top-10? Dan is er maar één dringend advies: laat uw bloed per direct controleren op Lyme ziekte. Echt .... per direct! In het eerste stadium is Lyme ziekte met een antibioticum namelijk adequaat te behandelen, zelfs zodanig dat klachten verdwijnen. Mate en duur van de behandeling hangen echter helemaal af van het stadium waarin de ziekte zich op moment van het begin van de behandeling bevindt.

Gratis boekje
Er is een voorlichtingsboekje gemaakt, dat gratis te verkrijgen is (wel eigen portobijdrage).

Het boekje zit ook bij de tekenverwijderset TEEK IT EASY.

Voor meer informatie of het aanvragen van een boekje of tekenverwijderset kunt u contact opnemen met de helpdesk van SAAG, telefoon: 0299-660067.

Wetenschappelijke en aanvullende informatie leest u op de website www.saag.nl.

Jeugd- en jongerenclubs kunnen bij Scouting Nederland een preventie/voorlichtingsvideo over teken (bestemd voor 9- tot 15-jarigen) aanvragen op nummer 033-4960911.


* bouw- en sloopafval

* wit- en bruingoed

* glas

* vloerbedekking.