FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: gemengde gevoelens bij besluiten Akzo Hengelo

FNV Bondgenoten heeft gemengde gevoelens over de besluiten van Akzo Nobel over de Hengelose vestiging van het chemiebedrijf. FNV Bondgenoten is verheugd als het gaat om het besluit van Akzo om het zoutbedrijf open te houden. Teleurstelling overheerst bij het sluiten van de chloorfabriek. Het chemieconcern informeerde vandaag het personeel over die twee besluiten.

Over het open blijven van het zoutbedrijf in Hengelo is FNV Bondgenoten bestuurder Ben Roodhuizen in een eerste reactie opgetogen: 'Ik ben blij dat Akzo zo verstandig is om op verkeerde beslissingen terug te komen. Hun plannen om het zoutbedrijf te sluiten waren slecht onderbouwd. De OR heeft in samenwerking met ons aangetoond dat Zout in Hengelo een goede toekomst heeft en Akzo heeft dat nu ook gerealiseerd. De schaduwzijde daarvan is dat de zoutfabriek in Stade in Duitsland nu wel dichtgaat. Voor de mensen daar is dat natuurlijk vreselijk'.

Over de beslissing van Akzo om de chloorfabriek in Hengelo te sluiten is Roodhuizen minder te spreken: 'Voor de werknemers van de chloorfabriek is het moeilijk te verkroppen dat hun fabriek, die dikke winst draait, in 2006 dicht moet. Ik besef me dat het verhaal in deze niet zo zwart-wit is. De achtergrond van de sluiting is het stoppen van de chloortransporten. Daar is begrip voor op te brengen. Het kwalijke is, dat wij met de OR een goed alternatief aan Akzo hebben voorgelegd, dat ook uit gaat van het stoppen met de transporten. De chloorfabriek kan produceren voor eigen gebruik op de locatie. Transporten zijn dan niet aan de orde. Akzo heeft dat plan volledig genegeerd en een strategische beslissing genomen zonder bedrijfseconomische grondslag. Wij gaan Akzo dan ook aan hun verantwoordelijkheid voor de 270 werknemers houden. Akzo zal de portemonnee moeten trekken om met een zeer uitgebreid en vol sociaal plan te komen'.