Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie Youth at risk

Een methodiekbeschrijving van een programma voor risicojongeren

5 juli 2002

Tachtig tot negentig procent van de Nederlandse jeugd leeft zonder al te grote moeilijkheden. De overige jongeren lopen echter tegen serieuze problemen aan, zoals criminaliteit, thuisloosheid en verslaving. Het programma Youth at Risk is ontwikkeld voor deze jongeren. Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is een methodiekbeschrijving van dit programma verschenen, onder de naam Youth at Risk - Coaching for Communities. De beschrijving biedt informatie voor beroepskrachten en vrijwilligers die met Youth at Risk willen gaan werken.

Nieuwe mogelijkheden
Youth at Risk is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het programma wil jongeren met problemen laten ervaren dat ze vanuit hun eigen verantwoordelijkheid keuzes kunnen maken, waardoor zij nieuwe mogelijkheden krijgen. De aanpak van Youth at Risk is gebaseerd op de volgende uitgangspunten: verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, ontdekken dat je in staat bent zelf je toekomst te bepalen, gevoelens en gedachten verwoorden en een verbinding aangaan met een ondersteunende omgeving waar respect en acceptatie heerst.

`Jullie hebben ervoor gekozen om vooruit te komen in je leven door te kijken naar de mogelijkheden die het Youth at Risk-programma biedt. (...) Het doel van deze bijeenkomst is om jou de mogelijkheid te geven om een stap te nemen naar een leven dat er zo uitziet zoals jij het zou willen. Youth at Risk is een programma dat ontworpen is om jou een kans te geven leider te zijn in je eigen leven.'

Fasen
Het programma bestaat uit drie fasen. Tijdens de eerste fase, het voortraject, worden jongeren gemotiveerd om mee te doen aan het programma. Ook gaan de organisatoren op zoek naar vrijwilligers en sponsors en treffen zij alle voorbereidingen die nodig zijn. De tweede fase is de residentie. Dit is een intensieve trainingsweek die op locatie plaatsvindt. De derde fase bestaat uit een negen maanden durend vervolgtraject, waarin de jongeren gaan werken aan de doelen die ze zichzelf gesteld hebben. Hierbij krijgen ze coaching van een vrijwilliger. De kracht van het programma zit in veel herhaling, rituele patronen, veel erkenning en waardering, en aandacht voor bezinning en reflectie met het oog op integratie van het geleerde.

Pilots
Youth at Risk - Coaching for Communities is gebaseerd op de ervaringen die zijn opgedaan tijdens drie pilotprojecten in Apeldoorn, Oss en Maastricht. De uitgangspunten van Youth at Risk worden in deze methodiekbeschrijving zowel inhoudelijk als organisatorisch uitgewerkt.

Bestellen
Youth at Risk - Coaching for Communities. Methodiekbeschrijving van een programma voor risicojongeren is geschreven door Yvonne Booij en Marianne Berger en kost ¤ 14,25. ISBN 90-5050-979-7 en E 22642. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 5 juli 2002