Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

NIZW-publicatie met criteria voor programma's jeugd

Op weg naar veelbelovende en effectieve programma's voor risicojongeren

5 juli 2002

Wat zijn effectieve en veelbelovende programma's voor de begeleiding en behandeling van risicojongeren? Om op deze vraag antwoord te kunnen geven heeft het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW het initiatief genomen om een beoordelingssystematiek op te stellen voor programma's voor risicojongeren. In het rapport Op weg naar veelbelovende en effectieve programma's voor risicojongeren worden de criteria gepresenteerd die de basis vormen voor deze systematiek.

Diversiteit
In Nederland bestaan zo'n 530 programma's voor probleemjongeren. Veel interventies voor risicojeugd komen voort uit initiatieven uit de praktijk. Sommige van deze initiatieven groeien uit tot succesvolle interventies, andere raken na een tijd in ongebruik, om meer of minder duidelijke redenen. Een aantal programma's gaat uit van het versterken van de sociale vaardigheden en sociale binding van de jongeren, andere richten zich op normen- en waardenoverdracht. Door het grote aantal interventies en de grote diversiteit is het moeilijk de programma's onderling te vergelijken en de kwaliteit vast te stellen.

Instrument
Op weg naar veelbelovende en effectieve programma's voor risicojongeren geeft een overzicht van reeds bestaande criteria voor goede interventieprogramma's. Op basis hiervan hebben de auteurs criteria opgesteld voor veelbelovende en effectieve programma's die specifiek gericht zijn op risicojongeren. De uitwerking van deze criteria mondt uit in een screeningsinstrument. Ook staan de auteurs stil bij de gevolgen van screenings voor beleid en praktijk: hoe worden uitkomsten van een screening gewaardeerd en hoe kan een oordeel worden gegeven over de stand van zaken? Wat betekenen de resultaten voor de verdere programma-ontwikkeling?

Doel
In eerste instantie kunnen uitvoerende organisaties zelf de criteria en het screeningsinstrument gebruiken om de kwaliteit van eigen programma's te beoordelen en zo mogelijk te verbeteren. Op termijn is het doel om aan de hand van het ontwikkelde instrument te komen tot een gids voor veelbelovende en effectieve programma's voor risicojongeren.

Bestellen
Op weg naar veelbelovende en effectieve programma's voor risicojongeren is geschreven door Marianne Berger en Renée Menger en kost ¤ 6,50. ISBN 90-5050-982-7 en E 23290. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 5 juli 2002