Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: stop de WOZ-taxaties

Nu in het regeerakkoord is besloten tot afschaffing van de onroerende zaakbelasting (OZB) dringt de Vereniging Eigen Huis er bij de coalitiepartijen op aan om de lopende ronde van woningtaxaties met directe ingang te stoppen. Momenteel zijn gemeenten al volop bezig met de nieuwe taxaties voor de OZB-aanslagen van 2005. Nu deze niet meer nodig zijn voor de OZB, kan het geldverslindende proces van taxeren beter meteen worden stopgezet. Dat levert een besparing op van naar schatting ruim 100 miljoen euro per jaar. De Vereniging Eigen Huis vindt dat deze besparing moet worden ingezet om direct de OZB te verlagen.

De vereniging stelt voor de andere eigenwoningbelastingen die op de WOZ-taxatie zijn gebaseerd (eigenwoningforfait en waterschapslasten) te bepalen op grond van een veel eenvoudiger en goedkoper systeem van waardeklassen. Het direct stopzetten van het huidige systeem van waardebepaling beschouwt de vereniging als lakmoesproef voor de bereidheid van de nieuwe regering om in 2005 de OZB ook daadwerkelijk af te schaffen.

De taxaties op grond van de Wet Onroerende Zaakbelasting (WOZ) zijn reeds lang omstreden. Iedere vier jaar levert het gemeentelijk apparaat een enorme inspanning om alle taxaties rond te krijgen, de waardebeschikkingen op tijd te versturen en de daarop volgende vloed van bezwaarschriften af te handelen. Naar aanleiding van de laatste taxatieronde zijn door eigenwoningbezitters tot op heden ruim 510.000 bezwaarschriften ingediend. Vervolgens worden de belastingrechters bij de Gerechtshoven overspoelt door een grote hoeveelheid beroepschriften waardoor het gerechtelijk apparaat verstopt raakt. De ruim 10.000 beroepsschriften die uiteindelijk naar verwachting worden ingediend, leiden tot een wachttijd in de afhandeling die kan oplopen tot twee à drie jaar. Bovendien kost dit tientallen miljoenen Euros per jaar. Het kost gemeenten bijzonder veel geld en tijd om tot een nauwkeurige waardevaststelling van woningen te komen, maar ondanks deze inspanning leeft bij veel burgers het gevoel dat het resultaat voor hun woning nogal willekeurig is.

Nu besloten is de OZB in 2005 af te schaffen is het zinloos om nog meer geld te steken in een noodzakelijke kwaliteitsverbetering van de WOZ-taxatiemethoden.

Amersfoort, 5 juli 2002.