FNV BONDGENOTEN

OR Akzo Nobel Hengelo geschokt over sluiting chloorfabriek

Ondernemingsraad Akzo Nobel Hengelo geschokt over sluiting Chloor- en Monochloorazijnzuur fabrieken.
Wel positief over openhouden zoutfabriek

Hengelo, 5 juli 2002- de Ondernemingsraad van Akzo Nobel Hengelo heeft geschokt gereageerd op de berichten dat Akzo Nobel voornemens is de Chloor- en Monochloorazijnzuur-fabrieken in Hengelo te sluiten.

Volgens de ondernemingsraad zijn Akzo Nobel en het ministerie van VROM op basis van de verkeerde uitgangspunten gekomen tot de beslissing om beide fabrieken in Hengelo te sluiten en te verplaatsen naar Delfzijl. De ondernemingsraad meent dat er wel degelijk een alternatieve oplossing is voor het oplossen van de chloortransporten door Nederland. Het alternatieve plan voorziet in het verwerken van alle geproduceerde chloor op de locatie Hengelo zodat transporten zouden stoppen en 270 arbeidsplaatsen behouden kunnen worden.

Het bestaan van het alternatieve plan is reeds in een vroeg stadium door de Ondernemingsraad aan de Vaste kamercommissie VROM kenbaar gemaakt. Deze heeft ook aangegeven dat de ondernemingsraad gehoord zou worden. Door de ontwikkelingen van vandaag lijkt hierop geen kans meer te bestaan. De ondernemingsraad is hier dan ook zeer ontstemd over en voelt zich door de politiek en Akzo Nobel in de steek gelaten.

In de komende tijd zal de ondernemingsraad samen met de bonden beraden op de te nemen stappen. Daarnaast zal men proberen in de periode dat er gewerkt wordt aan een definitieve overeenkomst invloed uit te oefenen. Dit zal men doen door het benaderen van de politiek en hun te houden aan eerder gemaakte afspraken. Tevens zal er binnen Akzo Nobel gelobbyd worden het genomen besluit te heroverwegen.

Tenslotte is de ondernemingsraad positief over het terugdraaien van het besluit om het Zout-specialtiesbedrijf.