Productschap Margarine


EP spreekt zich uit voor verplichte aandelen biobrandstoffen in wegtransport

Het Europees Parlement (EP) heeft op 4 juli jl. zijn steun uitgesproken voor de bevordering van biobrandstoffen in het wegtransport. Het voorstel van de Europese Commissie om met ingang van 2005 twee procent van de totale hoeveelheid verkochte benzine en dieselolie voor het wegtransport uit biobrandstoffen te laten bestaan, vond brede steun in het EP. Het genoemde percentage dat in de periode 2006-2010 jaarlijks met 0,75 toe dient toe nemen zodat deze in 2010 uiteindelijk het percentage van 5,75 procent heeft bereikt, dient naar de mening van het EP een verplichtend karakter te hebben. De door de Commissie vanaf 2009 voorziene verplichte bijmenging werd door de parlementariërs verworpen.

Het feit dat de EP-ers gekozen hebben voor de verplichte benadering van de aandelen c.q. percentages biobrandstoffen en niet voor de indicatieve doelstellingen is wellicht voor velen een verrassing. Juist de laatste twee weken leken de lidstaten, het EP en de Commissie een compromis te hebben bereikt op het aspect van de indicatieve doelstellingen. Het amendement (no. 68) dat hiertoe vorige week was ingediend door de parlementariërs Ayuso Gonzalez (PPE/DE) en Rothe (PSE) leek te voorzien in een mooi compromis tussen de lidstaten, het parlement en de Commissie. Het feit dat de lidstaten zich hebben onthouden van een verklaring serieus werk te willen maken van het behalen van deze (indicatieve) doelstellingen heeft veel parlementariërs ertoe gebracht tegen dit amendement te stemmen.

Het gevolg hiervan is dat het advies van het EP en met name de genoemde dwingende bepalingen voor de lidstaten onacceptabel zullen zijn. Door de lidstaten zal in de komende periode een zgn. gemeenschappelijk standpunt worden geformuleerd. Dit standpunt zal vervolgens aan het EP worden voorgelegd, en de Europese Commissie zal het EP op de hoogte stellen van haar visie. Het gemeenschappelijk standpunt kan door het EP worden goedgekeurd, verworpen of geamendeerd waarna vervolgens de Raad en Commissie weer aan bod komen. Indien in deze fase (de zgn. tweede lezing) geen overeenstemming tussen lidstaten en EP kan worden bereikt, volgt de zgn. bemiddelingsprocedure. Politieke overeenstemming over biobrandstoffen lijkt hoe dan ook verder weg dan een week geleden.

Nadere informatie over dit onderwerp kunt u verkrijgen bij Frans Köster, tel. 070-3195118 of koster@mvo.agro.nl.