Akzo Nobel

Akzo Nobel wil zoutfabriek in Stade (Duitsland) sluiten

Beslissende stap naar gezonde toekomst voor Zout

Arnhem, 5 juli 2002 Akzo Nobel Salt wil de fabriek in Stade (Duitsland) per 1 juli 2003 sluiten. Sluiting is een belangrijke vervolgstap om de resultaten van verpakt zout (Specialties) te verbeteren; een proces dat eerder dit jaar startte met efficiencyverbeteringen in Hengelo. Vandaag start het overleg met werknemers over een sociaal plan voor de ongeveer 175 medewerkers.

De markt voor verpakt zout (Specialties) kenmerkt zich de laatste jaren door toenemende concurrentie en overcapaciteit, met als gevolg structureel lage prijzen. Akzo Nobel verwacht niet dat deze situatie op termijn zal veranderen, aldus Floris Bierman, General Manager van de business unit Salt. Om onze lange-termijn resultaat op voldoende niveau te houden, moet het segment Specialties verder worden geherstructureerd. In onze plannen komt het accent sterker te liggen op de markt voor hoge kwaliteit zout en reduceren we de kosten door sluiting van één van de drie productielocaties.

Akzo Nobel verwacht wel een bescheiden groei in de markt voor bulkzout. De business unit houdt dan ook rekening met de mogelijkheid om, door middel van procesverbeteringen, de capaciteit van bulkzout in bestaande locaties te vergroten.

Akzo Nobel produceert verpakt zout op drie locaties: Hengelo, Mariager (Denemarken) en Stade (Duitsland). Het voornemen om de fabriek in Stade te sluiten is onder meer gebaseerd op de energiesituatie ter plaatse (energie is een zeer belangrijke factor in het zoutwinningsproces) en het feit dat door sluiting van Stade de meeste besparingen zijn te realiseren.

De sluiting treft ongeveer 175 personeelsleden. Akzo Nobel Salt wil zo spoedig mogelijk gesprekken starten met vertegenwoordigers van het personeel om te komen tot een sociaal plan. Kern daarvan is de bemiddeling van werk naar werk, en het vinden van individuele oplossingen.

De fabriek in Stade zal medio 2003 stoppen met het verpakken van zout. Het verkoopkantoor van Akzo Nobel Salt in Duitsland blijft bestaan. Het komende jaar is nodig om delen van de productie te verplaatsen naar Nederland en Denemarken.

Klanten hoeven niet te vrezen voor de continuïteit van hun bevoorrading en de kwaliteit van onze producten blijft gewaarborgd, aldus Bierman. Sluiting van Stade is een logische vervolgstap in de herstructurering van Specialties, dat eerder dit jaar begon met een efficiencyoperatie in Hengelo. Beide zijn belangrijke stappen op weg naar een gezonde toekomst voor Akzo Nobel Salt.

Internet: www.akzonobel.nl

Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343