Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 03-07-2002
Onderwerp: Zorg en welzijn

Het college van B. en W. heeft besloten om de Stichting Woonwagenzending Nederland jaarlijks een subsidie te verstrekken van ¤ 13.613,00. Dit betreft de periode van 2002 tot en met 2004.

Deze subsidie wordt verstrekt voor het boerderijproject in Band in Roemenië ten behoeve van de zigeuners. Op deze manier krijgen de zigeuners een vestigingsplaats. De Zwolse bijdrage is specifiek voor de bouw van woningen. Het project wordt aangemeld bij de VNG om in aanmerking te komen voor het programma GST/ Programma Gemeentelijke Initiatieven MATRA. De samenwerking is mede gericht op de versterking van het bestuur en kennisoverdracht over de Europese Unie. Het is het eerste project dat is uitgewerkt in het kader van
ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Zwolle.

Bouwbijdrage
De Stichting Woonwagenzending Nederland heeft een voormalig staatsboerderij met 32.00 m 2 grond in het dorp Band gekocht. Het is de bedoeling hier de zigeuners een woon - en werkplaats te bieden. Voorheen is gebleken dat de hulpvoorzieningen niet of nauwelijks aankwamen. Daarom is gekozen voor de aankoop van deze boerderij. De bijdrage van de gemeente Zwolle wordt aangewend voor de bouw van woningen.

Werkgelegenheid
Het doel van deze aanpak is het realiseren van werkgelegenheid voor uiteindelijk 400 gezinnen. Verschillende activiteiten gaan hieraan vooraf. Er is al begonnen met de bouw en inrichting van een medische ruimte en er is een start gemaakt met de bouw van 70 huizen. Daarnaast is men bezig met de bouw van een opvanghuis voor kinderen en jeugd, wordt de infrastructuur op het complex verbeterd en wordt er gewerkt aan een betonfabriekje en een houtzagerij.

Bron: Communicatie Datum van 04-07-2002 tot 03-11-2002