Hewlett-Packard


HP en Sonera gaan samenwerken

Amstelveen, 5 juli 2002 - HP en het Finse Sonera Corporation hebben een wereldwijde samenwerkingsovereenkomst voor vijf jaar getekend. De overeenkomst is een voortzetting van het in maart genomen besluit om partners te worden. Sonera en HP gaan op ICT-gebied een gezamenlijke marktstrategie volgen en samen R&D verrichten. Daarnaast zal Sonera zijn datacenters outsourcen aan HP.

De gezamenlijke R&D van Sonera en HP richt zich op het identificeren en ontwikkelen van nieuwe mobiele diensten voor de ICT-markt. Alle diensten komen op de markt onder de HP-vlag. De distributie wordt door de HP-kanalen wereldwijd verzorgd. In eerste instantie richt de samenwerking zich in Europa op het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Zweden en Finland. Later wordt de samenwerking uitgebreid naar andere gebieden.

Sonera gaat zijn vier datacenters en field services outsourcen aan HP in Finland. Hierbij komen 120 Sonera-medewerkers in dienst van HP. Ook de werking van meer dan 1300 servers komt onder de verant-woordelijkheid van HP. Met deze stap profiteert Sonera van de schaalgrootte die HP biedt en kan het bedrijf zich uitsluitend richten op hoogwaardige diensten voor applicatiebeheer. De outsourcingsovereenkomst wacht nog op een uitspraak van de mededingingsautoriteiten. Deze wordt eind juli verwacht.

Samenwerking met HP is een belangrijke en logische stap in de groeistrategie van Sonera, legt Harri Koponen, CEO Sonera Corporation, uit. Met deze samenwerking kunnen beide bedrijven hun klanten beter ten dienste staan.
De overeenkomst onderstreept onze kracht op het gebied van IT-infrastructuurdiensten en de kansen die we zien in onze managed services, aldus Francesco Serafini, Senior Vice President HP Services EMEA. Sonera en HP vullen elkaar uitstekend aan. Samen kunnen we wereldwijd nieuwe oplossingen op de markt brengen.

Over Sonera
Sonera Corporation is toonaangevend leverancier van mobiele, geavanceerde telecomdiensten. Sonera groeit in Finland en op een aantal internationale markten als operator en als leverancier van transactie- en contentdiensten. Het bedrijf biedt tevens geavanceerde dataoplossingen en voicediensten op het vaste netwerk in Finland en buurlanden. In 2001 bedroeg de omzet van Sonera 2,1 miljard en de winst voor bijzondere lasten en belastingen bedroeg 0,45 miljard. Sonera heeft circa 9.000 medewerkers in dienst.

HP is toonaangevend leverancier van producten, oplossingen en diensten en maakt technologieën toegankelijk voor consumenten en organisaties. Het aanbod van
HP omvat IT-infrastructuur, global services, personal computing, internet access devices, imaging en printing.

Het nieuwe HP heeft over 2001 een gecombineerde omzet van circa 81,7 miljard dollar behaald en is vertegenwoordigd in meer dan 160 landen. In Nederland bedroeg de omzet circa 2,18 miljard en heeft HP 10 vestigingen.