Vlaamse overheid

De scholen ontvangen sinds 1998 middelen voor ICT bestemd voor hard- en software. De coördinatie i.v.m. het gebruik van deze middelen gebeurt tot op vandaag met de gewone organieke personeelsomkadering. Dit zorgt enerzijds voor overbelasting van de personeelsleden die nu in de scholen voor deze coördinatie instaan. Anderzijds is het duidelijk dat het huidig urenpakket (bijzondere pedagogische taken) niet volstaat om aan de noden van de scholen te voldoen en om op permanente basis een gedegen ICT-beleid in de scholen te voeren.

Minister Vanderpoorten heeft aan de Vlaamse regering voorgesteld om voor het schooljaar 2002-2003 in het kader van een project aan scholen een extra
personeelsomkadering toe te kennen die exclusief voor ICT-coördinatie gebruikt kan worden.

Deze middelen gaan naar de scholen van het gewoon en buitengewoon leerplichtonderwijs, de centra voor volwassenenonderwijs en de instellingen voor deeltijds kunstonderwijs.

Daarbovenop krijgen de scholen ook nog extra werkingsmiddelen voor de logistieke en materiële ondersteuning van de ICT-coördinatoren.

De middelen worden toegekend via een 'rugzakje' per leerling. De leerlingen worden dan verder 'gewogen' per niveau, sector en richting. Zo krijgen b.v. de leerlingen van het beroepssecundair onderwijs en de B-stroom van de eerste graad een hogere wegingsfactor omdat zij meer ondersteuning nodig hebben. Ook de leerlingen van het basisonderwijs krijgen een extra ICT-stimulans.

De middelen worden in het secundair onderwijs toegekend aan scholengemeenschappen of -groepen, of aan een samenwerkingsplatform tussen b.v. scholengemeenschappen en centra voor volwassenenonderwijs en instellingen voor DKO. Een samenwerkingsplatform moet wel minimum 1100 (gewogen) leerlingen tellen, dit om de middelen zo efficiënt mogelijk aan te wenden.

Voor de basisscholen worden voor 2002-2003 de middelen apart toegekend.

Dit ICT-project zal vanaf het schooljaar 2003-2004 een decretale rechtsgrond krijgen.

Het voorstel van de minister vertrekt nu naar de R.v.St. voor advies en zal eerstdaags worden onderhandeld. De scholen zullen per 1 september over de middelen beschikken.

info : Nic Vandermarliere, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. (02) 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---