Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid, Gelijke Kansen en Ontwikkelingssamenwerking Mieke VOGELS heeft de Vlaamse regering beslist om zogeheten bicommunautaire (tweetalige) voorzieningen in Brussel toe te laten tot het systeem van de zorgverzekering. De zorgbehoevende Vlaamse Brusselaar moet wel in het Nederlands behandeld worden.

Zorgbehoevenden hebben niet-medische zorgen nodig. Daarvoor kunnen ze rekenen op mantelzorgers, professionele zorgverleners of zorgvoorzieningen. De Vlaamse zorgverzekering voorziet in een gedeeltelijke terugbetaling van die kosten waardoor de levenskwaliteit verhoogd wordt. Afhankelijk van de zorg kan dit gaan van 75 euro per maand (mantelzorg) tot 160 euro (residentiële zorg). Voorwaarde is wel dat de diensten geleverd worden door een vereniging, voorziening of instelling die erkend is door de Vlaamse overheid.

Het is algemeen geweten dat er weinig Vlaamse voorzieningen zijn in Brussel, waardoor de uitvoering van de zorgverzekering in de hoofdstad bemoeilijkt werd.

Daarom is er nu een nieuw besluit van de Vlaamse regering dat toelaat dat de bicommunautaire voorzieningen, die erkend zijn door de Gemeenschappelijke
Gemeenschapscommissie (GGC), overeenkomsten kunnen afsluiten met het Vlaams zorgfonds. Net zoals andere Vlaamse erkende voorzieningen.

De budgettaire kost van de gelijkstelling wordt voor het jaar 2003 geraamd op 2,2 miljoen euro.

persinfo : Sylvie Fabré, woordvoerster van minister Vogels - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be


---