Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA gaat de Vlaamse regering boseigenaars die op een duurzame wijze hun bossen beheren, financieel ondersteunen. Hiervoor moet het bosbeheer voldoen aan criteria inzake duurzaam bosbeheer die in onderling overleg tussen de bosbouw- en de natuurbehoudsector in de MiNa-raad werden overeengekomen en die voldoen aan de internationale normen ter zake.

De belangrijkste criteria handelen over het behoud en de bescherming van het milieu. Deze criteria zijn er vooral op gericht om de ecologische functies van het bos in stand te houden of te verbeteren. Dit houdt ondermeer in dat bij ingrepen in het bos eerst een onderzoek naar de mogelijke effecten moet gebeuren. De bosbeheerder moet er ook op toezien dat bosvreemde stoffen en producten zo veel mogelijk uit het bos geweerd worden. Zo mag voor motorzagen enkel biologisch afbreekbare kettingolie gebruikt worden en zijn chemische bestrijdingsmiddelen niet welkom.

De boseigenaar die subsidies wil, moet ook de biodiversiteit van het bos bewaren. Dit kan onder meer door maatregelen te nemen om de habitats en populaties van wilde dieren- en plantensoorten in stand te houden. Hij moet er ook naar streven dat een belangrijk deel van de totale bosoppervlakte bestaat uit inheemse boomsoorten.

De visie op het beheer en gebruik van het bos moet vastgelegd worden in een uitgebreid beheersplan dat geldig is voor 20 jaar en verbonden blijft aan het bos.

Andere duurzaamheidscriteria benadrukken de socio- culturele functie van bossen. Dit houdt onder meer in dat belangrijke delen van het bos toegankelijk moeten zijn voor het grote publiek en er plaats gemaakt wordt voor recreatief gebruik van de bossen.

Bossen of delen van bossen met een grote sociale, culturele, landschappelijke, geschiedkundige, religieuze of educatieve betekenis worden beschermd en krijgen een speciaal beheer. Het gaat hier om oude bossen, oud hakhout, oud middelhoutbos, archeologische vindplaatsen, holle wegen, boswallen enz.

Ten slotte werden er ook criteria rond de economische functie van bossen uitgewerkt.

In ruil voor een duurzaam bosbeheer biedt Vlaams minister Vera Dua een ruimer, overzichtelijk pakket aan subsidies. Dit omvat onder meer:

- subsidie voor bebossing en herbebossing met inheemse boomsoorten; de hoogte van het bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid aangeplante bomen en de gebruikte boomsoorten (*)

- subsidie voor gehele of gedeeltelijke openstelling van het bos; de subsidie bedraagt 2 euro per meter opengestelde bosweg met een maximum van 50 euro per hectare opengesteld bos. Voor speelzone is er een bijkomende subsidie van 100 euro per hectare
- subsidie voor het uitvoeren van een beheerplan dat voldoet aan de criteria van duurzaam bosbeheer; de subsidie bedraagt 50 euro per hectare

- subsidie voor het opstellen van een beheerplan volgens de criteria van duurzaam bosbeheer; het basisbedrag is vastgesteld op 200 euro per hectare.

Vlaams minister Dua gaat de boseigenaars ook ondersteunen via bosgroepen. Dat zijn verenigingen van private en openbare boseigenaars die op vrijwillige basis hun boseigendommen gezamenlijk beheren. Dankzij de ondersteuning die vandaag wordt goedgekeurd kunnen de private boseigenaars technische ondersteuning krijgen van een bosbouwingenieur.

Deze uitvoeringsbesluiten zijn in de eerste plaats van toepassing op bossen die in VEN-gebied liggen. De Vlaamse regering keurt binnenkort de eerste afbakening van gebieden in het Vlaams Ecologisch Netwerk goed.

(*)
zomereik; wintereik : 3.200 euro/ha
es; beuk: 2.500 euro/ha
zoete kers; haagbeuk; linde; zwarte els; berk: 2.000 euro/ha
olm; gewone esdoorn; wilg; ratelpopulier; grauwe abeel; grove den: 1.500 euro/ha

persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua - tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be
---