Gemeente Alphen aan den Rijn


Gemeente Alphen aan den Rijn start klimaatbeleid

Op 4 juli 2002 heeft de afdeling Milieu in samenwerking met de Novem een officiële start gegeven aan het gemeentelijk klimaatbeleid. Wethouder Jan Voogd gaf door middel van een symbolische kick off het startsein. Op de startbijeenkomst werden de resultaten van de Klimaatscan, die door Novem is opgesteld, gepresenteerd. De stand van zaken, draagvlak en toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot een aantal klimaatthemas zijn bekend gemaakt. De daaruit volgende adviezen voor met name de beperking van de CO2-uitstoot worden omgezet in gemeentelijk klimaatbeleid.

Zowel op mondiaal als op lokaal niveau dringt het besef door dat er actie ondernomen moet worden om de dreigende klimaatverandering een halt toe te roepen. CO2-uitstoot veroorzaakt het gevreesde broeikaseffect dat er voor zorgt dat de gemiddelde temperatuur in de wereld stijgt en er steeds vaker extreme weersomstandigheden voorkomen.

Alphen aan den Rijn gaat als eerste in de regio gemeentelijk klimaatbeleid opstellen. Hiervoor stelt de Novem subsidie beschikbaar. De klimaatscan vormt het startpunt in de voorbereiding naar een nieuw klimaatbeleid. Dit klimaatbeleid is een verbreding van het traditionele energiebeleid, waarbij naast CO2-reductie door besparing nadrukkelijk ook het stimuleren van de toepassing van duurzame energie, duurzaam wonen en werken en duurzame mobiliteit ter hand wordt genomen. Met de klimaatscan worden nadrukkelijk meerdere onderdelen van de gemeentelijke organisatie, zowel ambtelijk als bestuurlijk, betrokken bij het ontwikkelen van klimaatbeleid. Het beleid moet gezamenlijk worden uitgevoerd. Daarom wordt de uitvoering van dit beleid geïntegreerd in het beleid en de werkzaamheden van andere relevante beleidsterreinen zoals Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, Economische en Grondzaken, Verkeer en Vervoer.

Met de uitkomsten van de scan is een duidelijk beeld verkregen omtrent de stand van zaken en inzicht in de kansen en bedreigingen voor klimaatbeleid in de gemeente Alphen aan den Rijn. Op basis van de klimaatscan wordt voor een aantal themas gekozen. Per thema kan de gemeente kiezen uit drie oplopende ambitieniveaus, namelijk actief, voorlopend en innovatief. Zo kan op basis van de huidige situatie en de kansen en bedreigingen een beeld worden gevormd over de ambitieniveaus die in 5 jaar haalbaar zijn.

Tot nu toe zijn er al resultaten geboekt op het gebied van energiezuinige en duurzame nieuwbouw, inzet van elektrische autos inkoop van groene stroom en de uitvoering van zonneboileracties.

Persbericht 43, 4 juli 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 05 juli 2002 laatste wijziging