Gemeente Alphen aan den Rijn


Houten deur en puntgave haring gevonden

De archeologen hebben bij het onderzoek naar het Romeinse Castellum aan de voormalige St. Jorisstraat de resten van een houten deur opgegraven en een puntgave houten haring. De vondsten verkeren in goede staat en stammen waarschijnlijk uit de eerste eeuw na Christus.

Houtspecialist Pauline van Rijn geeft aan dat de deur een bijzondere vondst is, omdat dit de eerste goedbewaarde deur uit de Romeinse tijd in Nederland is. De deur is waarschijnlijk van een soldatenbarak en is ongeveer 70 cm breed. De hoogte van de deur moet nog worden bepaald omdat er nog een deel in de grond zit. De deur is voor een groot deel van eikenhout gemaakt met dwarsverbindingen die met spijkers zijn vastgemaakt. Een houten spil en koperen beslag zijn ook goed te zien. Op dit moment is de deur ingepakt om te voorkomen dat het hout uitdroogt, krimpt en daardoor te snel wordt beschadigd. Romeinse deur gevonden aan de St. Jorisstraat

Tevens is een puntgave houten haring gevonden. Het is bekend dat de Romeinse soldaten per acht personen een tent ter beschikking hadden als standaard uitrusting. De houten haring zou kunnen duiden op het feit dat de Romeinen tijdelijk in tenten bivakkeerden tijdens de bouw van het Castellum. Natuurlijk horen daar haringen bij.

Vrijdag komt een deskundige van het Rijksmuseum voor Oudheidkunde (RMO) om de deur nader te onderzoeken. Wat er met de deur en de haring gaat gebeuren is op dit moment nog niet duidelijk. Verder onderzoek zal dat gaan uitwijzen.

Persbericht 44, 4 juli 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 05 juli 2002 laatste wijziging