Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl


Persbericht Ondernemingsraad IND
05.07.02

Ondernemingsraad ind is verbijsterd

De ondernemingsraad van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) is verbijsterd door de asielparagraaf van het nieuwe regeerakkoord. De uitvoering van deze paragraaf brengt met zich mee dat de IND niet meer in staat is om op adequate manier uitvoering te kunnen geven aan de Vreemdelingenwet.

Het is onbegrijpelijk dat de wens om een efficiënt en daadkrachtig asielbeleid te voeren niet gepaard gaat met de bijbehorende middelen. De bezuiniging van 90% op het asielbudget is onverantwoord. Voorts is het, gelet op de ontwikkelingen in de wereld, niet reëel om op dit moment de daadkracht van de IND te baseren op een verwachte hele lage instroom van asielzoekers. De recente geschiedenis heeft geleerd dat de instroom van asielzoekers per land onvoorspelbare pieken en dalen kent. Het is bovendien nog onzeker of de huidige voornemens uit het regeerakkoord daadwerkelijk het beoogde effect zullen sorteren. Als er de komende jaren meer asielzoekers naar Nederland komen en de IND niet de capaciteit heeft om dit op te vangen, liggen de consequenties voor de hand: grote achterstanden bij de verwerking van asielaanvragen, overvolle opvangcentra en de bijbehorende hoge kosten. Kortom chaos.

De ondernemingsraad van de IND vreest dat uitvoering van de asielparagraaf op korte termijn leidt tot een groot verloop van hoog opgeleide en ervaren medewerkers die er mede voor gezorgd hebben dat er thans een IND-organisatie staat die het vermogen heeft het vreemdelingenbeleid op adequate wijze uit te voeren. De ondernemingsraad betwijfelt sterk of er een Minister van Justitie gevonden kan worden die de verantwoordelijkheid op zich wil nemen voor de huidige asielparagraaf uit het regeerakkoord. De ondernemingsraad van de IND raadt dit elke kandidaat voor deze post sterk af.

Nadere informatie kunt u opvragen bij:
R. Boekholt, Secretaris OR-IND (06-51304 260/070-370 9491)

05 jul 02 16:00