Nieuw-Vlaamse Alliantie

Ronduit N-VA! buist minister van Onderwijs Vanderpoorten (05/07/02)

Vandaag bracht een delegatie van Ronduit N-VA!, de jongerenbeweging van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) een bezoek. Zo maakten ze hun ongenoegen kenbaar over het feit dat het decreet dat de overdrachten van examenresultaten aan de hogescholen regelt, er nog steeds niet is. Hierdoor bestaat er grote onzekerheid en weten studenten vandaag niet of ze vakken, waarvoor ze 10/20 of 11/20 haalden, al dan niet moeten afleggen in tweede zittijd. Jammer genoeg wenste de minister de delegatie niet te woord te staan en ook op haar kabinet wenste niemand te antwoorden. Ronduit N-VA! voorzitter Johan Guldix en nationaal secretaris Koen Vaneecke voorzagen het ministerie van Onderwijs dan maar symbolisch van de nodige `buizen' en verwezen de minister resoluut naar de tweede zittijd.

Het feit dat dit decreet er nog steeds niet is, zorgt voor problemen daar de examenperiode voor de zowat 100.000 studenten aan de hogescholen ten einde loopt. Niet alleen het resultaat en de eventuele herexamens zorgen voor de nodige onzekerheid en spanning. Vanaf dit academiejaar zou de nieuwe regeling voor overdracht van examenresultaten van kracht worden voor de hogescholen, zoals dit reeds gebeurde voor de universiteiten. Deze nieuwe regeling moet er voor zorgen dat studenten een resultaat van 10 op 20 kunnen overdragen naar een tweede zittijd en een resultaat van 12 op 20 naar een eventueel bisjaar.

Deze regeling werd door de Vlaamse regering nog steeds niet overgemaakt aan het parlement, waardoor het onwaarschijnlijk is dat ze nog voor het zomerreces goedgekeurd raakt. De hogescholen ontvingen van onderwijsminister Vanderpoorten een rondzendbrief maar deze kan de oude regeling niet opheffen. Paars-groen zou een en ander proberen op te lossen via een "minidecreet" maar ook dat is er nog steeds niet.

Terwijl de proclamaties in volle gang zijn, blijven de studenten in het ongewisse over de waarde van de behaalde punten en de in tweede zittijd af te leggen vakken. Ook moeten vele studenten nu beslissen of ze een vakantiejob doen, of ze hun studentenkamer verder moeten huren (als het nog niet te laat is) of ze hun reisplannen al dan niet mogen opbergen.... Ronduit N-VA! hoopt dat de minister alsnog slaagt in tweede zittijd...

Auteur:
Ronduit N-VA!
Koen Vaneecke, secretaris

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen Vaneecke
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: koen.vaneecke@n-va.be
Url: www.ronduitnva.be