Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Oosterwijk voorzitter epc

Nummer: 106

Datum: 05-07-2002

Secretaris-Generaal drs. J.W. Oosterwijk van het ministerie van Economische Zaken is op 5 juli in Helsinki gekozen tot voorzitter van het Economic Policy Committee (EPC) van de Europese Unie. Oosterwijk is voor twee jaar gekozen en volgt de Fransman Jean-Philippe Cotis op.

Het EPC is samengesteld uit vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie. De leden zijn hoge ambtenaren van de ministeries van economische zaken, financiën en sociale zaken en werkgelegenheid of werkzaam bij de nationale centrale bank. Verder zijn ook de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank vertegenwoordigd.

Het EPC voorziet de Europese Commissie en de (Ecofin) Raad van advies op het terrein van structurele hervormingen, het groeivermogen van de economie, lange termijn budgettaire ontwikkelingen en werkgelegenheidsbeleid. In het afgelopen jaar zijn onder andere adviezen uitgebracht over Research and Development en innovatie, arbeidsmarktparticipatie en budgettaire gevolgen van vergrijzing. In veel gevallen komen deze adviezen tot stand naar aanleiding van verzoeken daartoe door de Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden.

Tevens speelt het EPC een centrale rol in de economische beleidscoördinatie binnen de Europese Unie op eerdergenoemde terreinen. Het Comité draagt bij aan het opstellen van de globale richtsnoeren voor het economisch beleid, die jaarlijks door de Europese Raad in juni worden vastgesteld. Voorts vinden in het EPC jaarlijks zogenaamde landenexamens plaats over het beleid van de lidstaten ten aanzien van product-, kapitaal- en arbeidsmarkten. Tijdens deze examens beoordelen de Lidstaten elkaar op het gevoerde beleid en geven aanbevelingen voor verdere ontwikkeling daarvan. De resultaten van de landenexamens, inclusief aanbevelingen, worden gepubliceerd in het Annual Report on Structural Reforms.

Meer informatie over het EPC, zijn bevoegdheden en taken is te vinden op: http://www.europa.eu.int/comm/economy_finance/epc_en.htm