Stichting Vakopleiding Gezondheidstechnische Beroepen

Genomineerden bekend voor de titel Beste Leerbedrijf van de SVGB 2002

Na de succesvolle verkiezing van 2001, waarbij de SVGB en haar beste leerbedrijf de landelijke verkiezing winnen, gaat de SVGB in 2002 weer proberen om hoge ogen te gooien bij het Ministerie van O,C&W. Ook dit jaar was de kwaliteit van de voorgedragen leerbedrijven hoog. Een nominatie kan voor het leerbedrijf dan ook als een bijzonder groot compliment opgevat worden. Voor de verkiezing van 2002, heeft de Leerbedrijfcommissie van de SVGB een viertal leerbedrijven geselecteerd.

De gelukkige genomineerden voor het jaar 2002 zijn de volgende bedrijven:


* Goud- en Zilver Atelier De Goudsnip, te Doorn (branche: Goud- en Zilversmeden)

* Sijbrants en van Olst Optiek, te Ouderkerk a/d Amstel (branche: Optiek)

* Bosman BV, te Eindhoven (branche: Orthopedisch Instrumentmaker)
* Juweliersbedrijf Petrijs BV, te Breda (branche: Juweliers)
Deze selectie is gemaakt op basis van de vele voordrachten van leerlingen. De genomineerde bedrijven zullen voor nadere beoordeling bezocht worden door vertegenwoordigers van de leerbedrijfcommissie. Aan de hand van verschillende vragen, brengen zij in kaart hoe het gesteld is met het opleidings- en arbeidsklimaat in deze leerbedrijven. Op basis van rapportages van deze bedrijfsbezoeken zal de uiteindelijke winnaar van dit jaar gekozen worden. Dit winnende bedrijf zal meedingen in de landelijke wedstrijd, die door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wordt georganiseerd. Het blijft nog even spannend welk bedrijf en welke branche dit jaar in de prijzen vallen, want na de zomer wordt de winnaar van de SVGB bekend gemaakt.

De SVGB maakt zich sterk voor de kleine, gespecialiseerde beroepsgroepen. Verwijzend naar de prachtige producten die in de veertien verschillende branches van de SVGB worden gemaakt, luidde het motto van de verkiezing dit jaar: Goed, Beter, uit de Kunst! Of het nu siervoorwerpen, gebruiksvoorwerpen of maatwerkproducten zijn, ze hebben één ding gemeen: het zijn allemaal unieke kunstwerken. Om deze producten te kunnen maken, is het van belang dat bedrijven gekwalificeerde medewerkers hebben. Een hoge kwaliteit van de leerbedrijven binnen het Nederlandse beroepsonderwijs is van essentieel belang voor de opleidingen binnen de betrokken branches. Als Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven controleert de SVGB of de kwaliteit van de opleiding die door het bedrijf wordt verzorgd nog voldoende is, maar streeft er vooral naar om de kwaliteit voortdurend te verbeteren. Een van de manieren om dit te bereiken is de verkiezing van Het beste leerbedrijf van het jaar. Zo wordt het belang van goede scholing nog eens benadrukt.