Gemeente Bergen op Zoom


Nieuwe steigers in Theodorushaven

Vrijdagmiddag 5 juli 2002 zijn twee nieuwe steigers in de Theodorushaven te Bergen op Zoom officieel in gebruik genomen.

een steiger bij de Vermuidenweg die gebruikt gaat worden als auto-afzetsteiger
en
een unieke afmeersteiger bij de Vierlinghweg

Foto: bord invalidenlift

Het in gebruik nemen van nieuwe steigers als vervanging van oude, bestaande steigers is op zich niets bijzonders. In dit geval betreft het echter een bijzonder project. Bijzonder omdat bij het tot stand komen van het ontwerp en bij de uitvoering de gebruikers van de steigers betrokken zijn. Dit heeft geresulteerd in steigers die geheel voldoen aan de wensen van zowel de gemeente als de gebruikers.

In een vroeg stadium van het ontwerp zijn Koninklijke Schippersvereniging "Schuttevaer" , Kring Amer, Rederij Frisia v.o.f. en de stichting Stedelijk Overleg Gehandicapten (SOG) bij het ontwerp betrokken.

KSV Schuttevaer vertegenwoordigde de gebruikersgroep binnenvaartschippers: Rederij Frisia, eigenaar van rondvaartboten, nam deel aan het overleg als gebruiker van de oude steiger en de stichting SOG heeft de nodige inbreng gehad om de steiger aan de Vierlinghweg toegankelijk te maken voor gehandicapten.

De inbreng van Schuttevaer was voornamelijk gericht op de lay-out van de steigers, de positie van de afmeerpalen en de gewenste voorzieningen voor de binnenvaart: aansluitingen voor elektra en watertappunten.
foto:bord auto afzetsteiger foto:afmeerpalen
De voor een goed gebruik van belang zijnde zaken voor rondvaartboten zijn door rederij Frisia aangedragen en verwerkt. Dit heeft zich met name toegespitst op de voorzieningen die in de omgeving van de Vierlinghweg zijn gemaakt: een abri, zitbanken, prullenbakken, fietsbeugels, parkeergelegenheid, aankleding met groen, informatieborden en een goede bewegwijzering.

De stichting SOG heeft heel nauwkeurig en expliciet aangegeven aan welke randvoorwaarden voldaan moet worden om de steiger aan de Vierlinghweg toegankelijk voor gehandicapten te mogen noemen. Voorbeelden van deze toegankelijkheid is een mindervalidenlift aan de kop van de steiger. Deze (dubbel beveiligde) lift (eigenlijk hefplateau) kan 2 rolstoelgebruikers met begeleiders tegelijk op de juiste hoogte en op de juiste plaats aan boord van rondvaartboten brengen. Op het loopdek en op de looproute vanaf de parkeerplaats naar de steiger is een blindegeleidevoorziening aangebracht. Op de parkeerplaats zijn 2 vakken ingericht voor parkeren mindervaliden en bij de kop van de steiger is een in- en uitstapplaats voor mindervaliden gemaakt.
foto:blindegeleidevoorziening door ribbellijnen Niet zozeer door haar uiterlijk maar meer door de voorzieningen is met name de steiger bij de Vierlinghweg uniek te noemen en is er voor het ontwerp landelijk al veel belangstelling.