Politie Midden- en West Brabant

Persberichten vrijdag 5 juli 2002 district Bergen op Zoom

Datum: 5/7/2002
Auteur: Manon Ostendorf

TEAM BERGEN OP ZOOM ZUID

Inbraak gevolgd door aanhouding verdachte
Op donderdag 4 juli 2002, in de namiddag, werd een 21-jarige man uit Huijbergen aangehouden terzake diefstal uit een woning aan de Antwerpsestraat te Bergen op Zoom. Kort daarvoor was hij een woning binnengegaan, waarvan de bewoners de deur open hadden staan in verband met een verbouwing.De 21-jarige man nam een aantal goederen weg. Door attente buren werd de eigenaar van de woning in kennis gesteld, waarna deze achter de man aanging. Door de aangever werd de verdachte aangehouden en overgedragen aan de binnen enkele minuten ter plaatse gekomen politieagenten. De verdachte bekende het feit gepleegd te hebben en moet zich later verantwoorden voor de rechtbank.De eigenaar heeft zijn goederen inmiddels weer terug.

Mishandeling
Donderdagavond 4 juli 2002 vond er op de Parallelweg in Bergen op Zoom een mishandeling plaats tussen twee mannen. De mishandeling vond plaats naar aanleiding van een onenigheid op het werk. Een van de mannen gooide de fiets van de ander van het viaduct, waarna de fiets naast de spoorbaan terecht kwam.

TEAM WOENSDRECHT

Autoinbraken
Woensdag en donderdagnacht is er een flink aantal auto-inbraken gepleegd in Hoogerheide en Huijbergen.Met name in de wijk Heijakkers te Hoogerheide heeft men, naar nu bekend is, 9 auto's open gebroken. In vrijwel alle gevallen werd een autoradio/CD-speler ontvreemd. Ook in Huijbergen werd drie keer ingebroken in auto's. Ook hier werd in vrijwel alle gevallen een autoradio/CD-speler gestolen. Diverse omwonden hebben de politie achteraf verteld dat zij ten tijde van de inbraken te zijn opgeschrikt door het afgaan van diverse auto-alarmen, maar hebben helaas niet met de politie gebeld.

Fiets en geheugen kwijt
Op donderdagmiddag 4 juli 2002 verscheen op het politiebureau Woensdrecht een meneer uit Brasschaat ( België). De man was in het bijzijn van een familielid. Hij vertelde dat hij het idee heeft dat hij eerder die middag is gevallen met zijn fiets tussen Huijbergen en Hoogerheide. Hierdoor is hij zijn geheugen kwijtgeraakt. Het enige dat de man zich nog kon herinneren was dat hij bij bewustzijn kwam in de praktijk van de huisarts in Hoogerheide. Vermoedelijk is de man ten val gekomen en heeft een voorbijganger hem naar de huisarts gebracht en de fiets van de man tijdelijk ergens gestald. Het gaat hier om een rode Mountainbike van het merk Giant en het type Bolder. De politie hoopt dat de man op eigen kracht zijn geheugen terug vindt, maar rekent erop dat de eerlijke vinder van de fiets de Belg een handje wil helpen.

TEAM HALDERBERGE

Onderzoek mishandeling Hoeven, 14 verdachten aangehouden Door de politie Halderberge werd een onderzoek ingesteld naar de mishandeling van een 21-jarige en 25-jarige man uit Hoeven. Dit alles had plaatsgevonden in de nacht van zondag 9 juni 2002 in Hoeven. De twee slachtoffers werden op straat op provocerende wijze aangesproken door een groepje van 4 personen. Binnen de kortste keren ontstond er een grote vechtpartij waar vermoedelijk 15 tot 20 personen zich hadden gekeerd tegen de twee slachtoffers en hierbij rake klappen uitdeelden. De slachtoffers hebben getracht diverse malen weg te komen, maar dit mocht niet baten. De slachtoffers werden ernstig mishandeld en moesten zich met diverse kneuzingen en schaafwonden onder doktersbehandeling laten stellen. De daders betroffen allen jongeren in de leeftijd van 17 tot 20 jaar. De slachtoffers hebben aangifte gedaan bij de politie Halderberge. Deze startte met vijf rechercheurs een onderzoek op. Naar aanleiding van dit onderzoek werden in de afgelopen week 14 jongeren aangehouden. Deze jongeren worden allen verdacht van de mishandeling cq openlijke geweldpleging van de slachtoffers. 12 jongeren bekenden inmiddels schuldig te zijn aan deze feiten. Tegen alle jongeren, wordt proces-verbaal opgemaakt. Zij zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. De politie was al eerder met de groep jongeren in aanraking geweest in verband met de vele meldingen van overlast door de groep in Hoeven.

TEAM RUCPHEN
Drie auto-inbraken in Sprundel
Vrijdag 5 juli deed een man uit Sprundel bij de politie aangifte van diefstal uit zijn auto, een Peugeot 306. De auto stond gisterennacht geparkeerd op het Binnenhof te Sprundel, toen een ruit werd ingeslagen en uit de auto een tas met kleding, een lederen jas, vijf CD´s, een zonnebril en een autoradio/CD-speler werden gestolen.De waarde van de weggenomen goederen bedraagt ongeveer 500 euro; de hoogte van de schade aan de auto is nog niet bekend.Een buurtbewoner deed aangifte van diefstal uit zijn auto, een BMW. De auto stond gisterennacht eveneens geparkeerd op de Binnenhof te Sprundel toen daar een portierraam van het voertuig geforceerd werd en een radio/CD-speler werd weggehaald. De waarde van de radio bedraagt ruim 500 euro, de hoogte van de schade is nog onbekend. Een derde buurtbewoner deed aangifte van diefstal uit zijn Opel Kadett. De auto stond gisterennacht geparkeerd op het Buitenhof te Sprundel toen het linker portier werd opengewrikt en uit de auto een autoradio/CD-speler, een CD en een paar handboeien (geen Rijkseigendom) werden weggenomen. De waarde van de gestolen spullen bedraagt in dit geval ongeveer 400 euro. De braakschade zal niet gering zijn, maar de hoogte is op dit moment nog niet bekend.

Vernieling aan supermarkt
Vrijdag deed een inwoner van St Willebrord bij de politie aangifte van vernieling aan zijn supermarkt. Onbekenden hebben afgelopen weekend de reclamelichtbak van zijn winkel vernield. Er werd een groot gat in geslagen. De hoogte van de schade is niet bekend.

Diefstal uit auto
Vrijdag deed een vrouw uit St Willebrord aangifte van diefstal vanaf haar auto, een Peugeot 206, en vanaf de aanhangwagen achter de bestelauto van haar vriend. Beide diefstallen werden gisterennacht gepleegd. Van de Peugeot werd aan de voorzijde een kentekenplaat verwijderd en meegenomen, van de aanhangwagen achter de bestelauto werd aan de achterzijde een witte kentekenplaat weggehaald. De schade bedraagt ongeveer 20 euro.

Diefstal fiets
Vrijdag deed een vrouw uit St Willebrord aangifte van diefstal van haar fiets, merk Gazelle. De fiets werd donderdagmiddag weggenomen bij een supermarkt aan de Dorpsstraat te St. Willebrord. De fiets stond daar, afgesloten en wel, minder dan een half uur. De schade bedraagt ruim 700 euro.

Vernieling van een auto
Een man uit Sprundel deed vrijdag aangifte van vernieling van zijn auto, een Audi A4. Afgelopen nacht stond de auto geparkeerd aan de Molenbaan in Sprundel toen daar met een scherp voorwerp de portieren werden bekrast waardoor de auto overgespoten moet worden. De schade is aanzienlijk maar de hoogte is nog niet precies bekend.

Inbraak in een discoruimte
Een vrouw uit St Willebrord deed bij de politie aangifte van diefstal vanuit haar berging, de afgelopen nacht gepleegd. Vanuit de ruimte, die bij het gezin als disco in gebruik is, heeft men dertig CD´s, een CD speler en een mengpaneel weggenomen. De waarde van het weggenomene bedraagt naar schatting ongeveer 600 euro.

TEAM ROOSENDAAL CENTRUM

Inbraak woning
In een woning aan de Parklaan in Roosendaal werd donderdagnacht ingebroken. De dader(s) zijn binnengekomen door de achterdeur te forceren en hebben de hele woning doorzocht. Waarschijnlijk hebben de daders tijdens hun zoektocht in de woning honger gekregen, want zij hebben zich tegoed gedaan aan diverse etenswaren die in de woning aanwezig waren. De technische recherche heeft inmiddels een sporenonderzoek ingesteld. Bij hun vertrek namen de daders in ieder geval een mobiele telefoon mee.Inbraak bedrijf Bij een bedrijf aan de Spoorstraat in Roosendaal werd woensdagnacht ingebroken. De dader(s) zijn binnengekomen door een raam te forceren aan de zijkant van het pand. Er werd een geldbedrag weggenomen.

Vrouw verjaagt inbreker
Doordat een bewoonster van een woning aan de Waterstraat in Roosendaal het op een gillen zette, werd een inbraak in haar woning voorkomen. Woensdagnacht werd de bewoonster van de woning wakker en zag beneden voor de woning een man staan. De man scheen met een zaklamp in de woning, en vervolgens op het gezicht van de geschrokken vrouw.De vrouw zette het op een gillen, waarvan de man zodanig schrok dat hij op de vlucht sloeg.

TEAM ROOSENDAAL BOVENDONK

Diefstal uit woning
Op 4 juli 2002 werd er op klaarlichte dag ingebroken in 2 woningen in Roosendaal. Het betrof hier woningen aan de Bergkristaldijk en de Basaltdijk. De dader(s) hebben zich de toegang tot de woningen verschaft door een een raam van de schuifpui/ een uitzetijzer te vernielen. De woningen werden doorzocht en er werd o.a. een laptop, CDs en sieraden weggenomen. Mogelijk dat het in beide gevallen om dezelfde dader(s) gaat.

DISTRICTSRECHERCHE

Vier aanhoudingen in ontvoeringszaak
Op vrijdag 5 juli 2002 is aan de Rechter Commissaris een viertal mannen voorgeleid, die worden verdacht van ontvoering, bedreiging, mishandeling en afpersing. Op woensdagavond 29 mei 2002 werd een 32-jarige man uit Bergen op Zoom, na een ontvoering die enige uren duurde, geld en sieraden afhandig gemaakt en zijn auto afgenomen. Het slachtoffer werd door een van de verdachten uit zijn woning gelokt, waarna hij werd gedwongen in zijn eigen auto plaats te nemen en met de vier mannen naar Rotterdam te rijden. Tijdens de autorit werd hij bedreigd en mishandeld. In Rotterdam moest het slachtoffer proberen een bekende van hem, een 29-jarige vrouw, eveneens uit haar woning te lokken. Hij slaagde daar in, doch de vrouw rook tijdig onrust en vluchtte een nabijgelegen café in. Aldaar waarschuwde zij de politie, die ter plaatse kwam en één van de verdachten, de 35-jarige Y.D. uit Almelo, wist aan te houden. De andere drie wisten te ontkomen en reden samen met het mannelijke slachtoffer terug naar Bergen op Zoom, alwaar hij door middel van dreigementen werd gedwongen geld en autopapieren uit zijn woning te halen. Vervolgens werd de man gedwongen de drie verdachten naar een woning in Almelo te brengen. Aldaar werd het slachtoffer enige uren opgesloten in een appartement en de volgende morgen om 10.00 uur in vrijheid gesteld, nadat hij was gedwongen zijn auto op naam te stellen van één van de daders. Het slachtoffer kreeg van de daders geld om een treinkaartje naar Bergen op Zoom te kopen.Naar aanleiding van de aangifte van de Rotterdamse vrouw op het bureau in Bergen op Zoom, kon op 5 juni de 35-jarige Y.D. worden aangehouden. Op 19 juni volgde de aanhouding van de 41-jarige V.T., eveneens afkomstig uit Almelo. Naar aanleiding van een zoeking in het huis van deze verdachte werd onder meer een vuurwapen aangetroffen. Tevens vond zoeking plaats in het appartement in Almelo, waarin het slachtoffer enige uren van zijn vrijheid beroofd is geweest en werd ter plaatse een hennepkwekerij aangetroffen. Op dinsdag 2 juli jl. werden tenslotte de 31-jarige Z.K., de 22-jarige S.Y. en de 38-jarige B.O. (allen afkomstig uit Almelo) door de politie aangehouden. De slachtoffers en verdachten waren (in)direct bekenden van elkaar.