STE

Autoriteit-FM geeft advies over Financiële Bijsluiter

Sinds 1 juli 2002 zijn financiële instellingen verplicht om bij het aanbieden van complexe financiële producten een Financiële Bijsluiter te geven. Complexe financiële producten zijn bijvoorbeeld beleggingsfondsen en producten die zijn samengesteld uit een combinatie van beleggen, lenen, sparen of verzekeren. Daarbij geldt als voorwaarde dat één van de onderdelen een beleggingskarakter heeft. In de bijsluiter is een tabel opgenomen waarin voorbeelden worden gegeven van netto opbrengsten die consumenten bij bepaalde marktontwikkelingen kunnen behalen. In deze tabel moeten van het behaalde bruto rendement waarmee gerekend wordt, alle kosten worden afgetrokken om de netto opbrengsten die de consument daadwerkelijk in de hand krijgt te bepalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

De Autoriteit Financiële Markten (Autoriteit-FM) heeft geconstateerd dat bij het samenstellen van deze tabellen de regels verschillend zijn toegepast. Hierdoor worden soms te hoge opbrengsten in de Financiële Bijsluiter opgenomen. Aanbieders van complexe financiële producten zijn wettelijk verplicht om de kosten die ten laste komen van het rendement duidelijk te vermelden. Allereerst door alle kosten in de rendementstabellen te verwerken, ten tweede door deze kosten en incidentele kosten die afhankelijk zijn van keuzes van de belegger apart in de Financiële Bijsluiter te vermelden. Bij bijvoorbeeld beleggingfondsen wordt de op- of afslag op de intrinsieke waarde die bij aan- en verkoop van de aandelen in rekening wordt gebracht (veelal variërend van 0,5 tot 4%), niet altijd als kostenpost van het bruto rendement afgetrokken. Daardoor worden er hogere opbrengsten weergegeven dan de consument in werkelijkheid in handen zou krijgen. De consument wordt hiermee niet voldoende voorgelicht over de mogelijke netto opbrengsten, en hij kan deze opbrengsten niet goed vergelijken met de opbrengsten in andere bijsluiters.

De Autoriteit-FM adviseert consumenten om kritisch te kijken naar deze zogeheten rendementstabellen in de Financiële Bijsluiter en hierover navraag te doen bij de aanbieders van de producten. In deze tabellen worden netto-opbrengsten weergegeven die consumenten bij de aanschaf van een complex financieel product kunnen behalen. De Autoriteit-FM zal instellingen die de bijsluiter niet correct hebben opgesteld verzoeken deze te corrigeren.

Meer informatie over de Financiële Bijsluiter vindt u op www.definancielebijsluiter.nl of bel de Toezichtslijn van de Autoriteit Financiële Markten 0900-5400540

Noot voor de redactie (