AFDELING ATLETIEK

PERSBERICHT

Rosmalen, 3 juli 2002

Prins Hendrik met goede ploeg naar Nederlands Atletiekkampioenschappen in Sittard

Prins Hendrik Vught vaardigt zaterdag 6 en zondag 7 juli 17 leden af naar de Delta Lloyd Nederlandse kampioenschappen Atletiek. Op de gloednieuwe accommodatie in Sittard verdedigen twee Prins Hendrik-atleten hun titels en hebben nog drie mensen zicht op podiumplaatsen.

Vorig jaar, bij het NK in Tilburg, wonnen Prins Hendrik-atleten 4 maal goud, 1 zilveren plak en 2 brons. Met deze zege was de Vughtse sportclub 4e in het verenigingsklassement. Dit jaar bevestigden Prins Hendrik-junioren de topvorm door het verenigingsklassement van de Saxion Nederlandse junioren-kampioenschappen in Assen te winnen. 3 Kampioenen treden ook aan bij de senioren aanstaande zaterdag en zondag.

Vughtenaar Thomas Kortbeek loopt zaterdag de 400 meter horden, en is overtuigend titelkandidaat. De Nederlands kampioen van 2001 kwam enkele weken geleden tot de 4e tijd allertijden bij Europacup-wedstrijden in Sevilla. Toen versloeg hij de Zwitser Marcel Schelbert, nummer 3 van de Wereld-kampioenschappen van 1999, met een tijd van 49.51 seconden. Daarmee plaatste de fysiotherapie-student zich meteen voor de Europese kampioenschappen, begin augustus in München (D).

Clubgenote polsstokhoogspringster Monique de Wilt (Keulen/Den Bosch) plaatste zich al met Pinksteren voor het EK, en is net als Kortbeek, de gedoodverfde favoriet voor de kampioenschapstitel. De Wilt won toen in Rehlingen (D) met een Nederlands record van 4,36 meter. Ook was ze de enige Nederlandse die bij de Europacup in Sevilla haar onderdeel winnend afsloot. De Wilt behaalde in het verleden zes Nederlandse outdoortitels.

Van de overige medaillewinnaars van 2001 is Iris Waanders de enige aanwezig op de titelstrijd dit jaar. De Vughtse won bij de vorige editie zilver en bij de Indoorkampioenschappen goud. Ook deze editie is een podiumplaats voor de huisarts in opleiding mogelijk, gezien haar derde plaats op de Nederlandse ranglijst dit seizoen. Waanders won eerder dit jaar al de Eredivisiecompetitiewedstrijd in Amsterdam, en treedt zondag aan voor het hinkstapspringen.
* De Bossche hardloper Remco Kortenoeven, die zilver op de 5000 meter (2000), en de 10000 meter (2001-02) won, is samen met Sander Schutgens (Pegasus) en Jeroen van Damme (LGES) beoogt opvolger van de afwezige Kamiel Maase voor de Nederlandse titel van de 5000 meter. Kortenoeven won dit seizoen de 5000 meter in de competitiefinale in Breda, toen Prins Hendrik verrassend als tweede eindigde. Op de 5000 meter in Limburg staan Prins Hendrik-atleten Stan Rijken (Den Dungen), Mark van Maaren (Helvoirt), en Michiel Otten (Tilburg) aanstaande zondag ook aan de start.
* Door afwezigheid van Nederlands recordhouder Chris Tamminga is bij het polsstokhoogspringen bij de mannen ruimte vrijgekomen op het podium, naast Laurens Looije, en Rens Blom. Junior Robbert-Jan Jansen uit Vught plaatste zich eind mei met een hoogte van 5,10 meter voor de WK voor junioren, over 2 weken op Jamaica. De sportacademie-student sprong dit seizoen meerdere malen over de magische 5 meter, en is daarmee 3e op de Nederlandse ranglijst dit seizoen. Jansen, tevens Nederlands juniorenkampioen, springt zondags op de nieuwe polsstokmat. René Niessen uit Amsterdam neemt ook deel aan dit onderdeel in Sittard.
* De sprintgroep van Prins Hendrik is met drie mensen vertegenwoordigd 6 juli. Bij de vrouwen loopt kersvers Nederlands kampioene bij de junioren, Christel Bertens de 100 meter. De Tilburgse studente is met een tijd van 12.13 seconden finalekandidate. Stadsgenoot Ralf Kieboom, en Marco Vervoort (Veldhoven) starten ook op deze afstand.
* Net als Bertens is Nicky van de Clundert uit Best finalekandidate. Van de Clundert, Nederlands juniorenkampioene van 2001, loopt op de 100 meter horden.
* Nederlands juniorenkampioen Erik Cadée neemt zondag deel bij het discuswerpen bij de mannen. Cadée, die begin dit jaar werd uitgeroepen tot talent van de gemeente 's-Hertogenbosch in 2001, plaatste zich eind april al voor de WK voor Junioren, en is finalekandidaat in Sittard.
* Van de middellange afstandsgroep nemen Inge Nijhoving uit Baarschot (5000 meter), Anne van der Hurk uit Haarsteeg (800 meter) en Raymon van den Berg uit Den Bosch (3000 meter steeplechase) deel aan de Nederlandse titelstrijd. EINDE BERICHT