Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nova College redt toernooi Het Witte Paard (Haarlem, 5-7 juli)

Van 5 tot 7 juli hield de Haarlemse schaakvereniging Het Witte Paard zijn traditionele weekendtoernooi, dat dit jaar vanwege een sponsorwijziging was omgedoopt tot het Nova College Schaaktoernooi. De naamsverandering dwong organisator Frits Welling tot enige extra publicitaire inspanningen, maar hij mocht verguld zijn met het uiteindelijke deelnemersveld: 122 deelnemers, onder wie vijf grootmeesters, zes meesters en drie FIDE meesters. De bekendste Nederlandse namen garandeerden spectaculair en strijdlustig schaak: Dennis de Vreugt, Harmen Jonkman, Manuel Bosboom, Sipke Ernst (snel bekomen van het NK in Leeuwarden), Edwin van Haastert en Marc Overeem. Rob Bertholee was de hoogst geplaatste speler uit de Haarlemse regio en Jan Werle vertegenwoordigde de aanstormende jeugd. Ook het gemiddelde niveau lag hoog: ruim een derde van alle spelers had een rating hoger dan 2000.

De ruime aula van het Nova College voldeed uitstekend als toernooizaal. De enige teleurstelling was dat de Nederlanders uiteindelijk naast de bokaal en de bijbehorende geldsom van ¤1250 grepen. Bij het ingaan van de zesde en laatste ronde waren er nog maar liefst zeven gegadigden met 4½ uit 5, onder wie onze landgenoten De Vreugt, Jonkman en Van Haastert. Deze laatste viel af door een nederlaag tegen Solleveld. De andere twee lieten zich de kaas van het brood eten door geharde Oost-Europese prijsjagers. De Rus Vyacheslav Ikonnikov schroefde Dennis de Vreugt stevig aan en dwong hem na 40 zetten tot overgave. Hij moest de eerste prijs delen met de jonge Oekraïense damesgrootmeester Inna Gaponenko, die korte metten maakte met Harmen Jonkman. Gaponenko had in de eerste ronde noodgedwongen een bye genomen toen het tegenzat bij haar terugreis van een toernooi in Frankrijk. Het kostte haar uiteindelijk de beker, want die ging nu naar Ikonnikov op grond van een groter aantal gespeelde partijen.
Bogdan Lalic (een in Engeland wonende Kroaat) en Viesturs Meijers (Letland) kwamen middels een onderlinge remise op vijf punten, en eindigden daarmee samen met Maarten Solleveld en Sjoerd Plukkel op de derde plaats.

Voor de volledige uitslagen en standen, de rondeverslagen, de bestanden met alle partijen in PGN en het foto archief kunt u terecht op de fraaie website van Het Witte Paard.

---