Gemeente Tiel


Beeld 'De Roeier' in brons

De gemeente laat het verzetsmonument De Roeier, aan de Waalbandijk in Zennewijnen, in brons gieten. Ook krijgt het beeld een permanente plaats als verzetsbeeld aan de Waal. Aanstaande maandag, 8 juli, om 7.00 uur `s morgens wordt het beeld van zijn sokkel getild en met speciaal vervoer worden overgebracht naar Geldermalsen waar de kunstenaar de laatste hand aan het beeld zal leggen voor het in brons kan worden gegoten.

Het zes meter hoge beeld van ijzer, gaas, jute en gips verkeert in slechte staat. Tiel heeft met Neerijnen plannen ontwikkeld om het beeld in brons te gieten en het daarmee te behouden. Het betreft het enige verzetsbeeld dat aan de Waal staat ter nagedachtenis aan al het verzet en aan alle mensen die op deze manier naar bevrijd gebied konden komen.

Symbool
Het beeld van beeldend kunstenaar Willem den Ouden werd in 1998 aangeboden door de Stichting Waalcommando en is opgericht ter nagedachtenis aan de heer Leen Papo. Papo was één van de roeiers die in de winter van 1944-1945, met gevaar voor eigen leven, mensen over de Waal bracht naar bevrijd gebied.

Over de afstand Tiel-Gorinchem staan maar twee beelden die herinneren aan de verzetsactivi teiten langs de Waallinie. Naast het beeld de Roeier in Zennewijnen, staat er nog een klein beeldje aan de snelweg in Gorinchem. De Roeier staat op een mooie plek aan de Waal, de voormalige locatie van het huis van Papo en kan symbool staan voor alle verzetsactiviteiten langs de Waallinie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het beeld is in 1995 door de Koninklijke Landmacht op zijn plaats gezet en zal in alle waarschijnlijkheid volgend jaar mei weer op de dijk terugkeren.