Politie Midden- en West Brabant

Brand in binnenvaartschip op de Nieuwe Merwede

Datum: 7/7/2002
Auteur: Jeroen Steenmeijer

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN
DE GEMEENTE WOUDRICHEM EN DE POLITIE

WOUDRICHEM: Op zondag 7 juli 2002 omstreeks 17.00 uur ontstond er brand op het Nederlandse binnenvaartschip Lynn. Het schip voer op dat moment op de Nieuwe Merwede ter hoogte van Woudrichem. Het schip vervoerde 1980 ton gasolie.
De bemanning liet het schip voor anker gaan nabij de Stadshaven van Woudrichem en startte de eerste bluswerkzaamheden. Voor zover nu bekend is de brand vermoedelijk ontstaan in de machinekamer van het schip. De brandweer van Woudrichem en Gorinchem hebben de brand in eerste aanleg bestreden door een waterkanon in te zetten, dat was geplaatst op de veerpont Gorinchem-Woudrichem. Na vijf kwartier konden de bluswerk-zaamheden worden uitgebreid met blusboten die waren opgestoomd vanuit Dordrecht en Tiel.

Burgemeester van Harten van de gemeente Woudrichem heeft op beperkte schaal het rampenplan in werking laten treden. Dit was nodig omdat de campinggasten van de nabij gelegen camping De Mosterdpot uit voorzorg geëvacueerd moesten worden. Om die reden waren ook mensen van de GHOR aanwezig. De caravans stonden namelijk op een afstand van circa 250 tot 300 meter van de brandende tanker. De campinggasten konden rond 19.45 uur weer terug naar de camping. Op dat moment was de brand onder controle.

De bluswerkzaamheden werden enigszins bemoeilijkt omdat door het bluswater het schip steeds dieper kwam te liggen. De brandweer moest daarom tijdens het blussen, gelijktijdig het bluswater weer uit het schip pompen om te voorkomen dat het zou zinken. Er is overigens geen gasolie uit het schip gestroomd. De afdeling milieu coördinatie van Rijkswaterstaat brengt een drijvend gordijn aan rond het schip. Dit om te voorkomen dat er eventueel gasolie alsnog kan uitstromen en daarmee schade kan toebrengen aan het milieu. De aanwezige gasolie wordt zo spoedig mogelijk, op de rivier, overgepompt in een andere tanker.