AFDELING ATLETIEK

PERSBERICHT

Sittard, 6/7 juli 2002

Kortenoeven en Kortbeek halen goud bij NK Atletiek

Bij de Delta Lloyd Nederlandse kampioenschappen Atletiek, zaterdag 6 en zondag 7 juli in Sittard, hebben Prins Hendrik-atleten 4 medailles behaald. Op de gloednieuwe accommodatie in Sittard verdedigden twee Prins Hendrik-atleten zaterdag hun titels, maar alleen 400 meter hordenloper Thomas Kortbeek prolongeerde deze. Polsstokhoogspringster Monique de Wilt, kampioen van 1996-2001, moest genoegen nemen met zilver. Remco Kortenoeven schreef zondags zijn eerste officiële individuele Nederlandse titel op zijn naam: die op de 5000 meter. Junior Robbert-Jan Jansen won vandaag bij de mannen brons bij het polsstokhoogspringen, zijn eerste seniorenmedaille ooit.

De Bossche hardloper Remco Kortenoeven, die al eerder zilver op de 5000 meter (2000), en de 10000 meter (2001-02) won, was samen met Sander Schutgens (Pegasus) en Jeroen van Damme (LGES) favoriet voor de opvolging van de afwezige Kamiel Maase voor de Nederlandse titel van de 5000 meter. Deze drie streden tot enkele ronden voor het einde van de race, tot op het moment dat Van Damme een demarrage plaatste. Kortenoeven ging mee en had in de laatste 300 meter een laatste versnelling die beide andere lopers niet konden beantwoorden. De Prins Hendrik-atleet won in een tijd van 14 minuten en 6.55 seconden, een baanrecord. Op deze afstand eindigden zijn 3 clubgenoten in de top 15; en binnen de 15 minuten: Stan Rijken uit Den Dungen finishte als 9e, Michiel Otten uit Tilburg als 13e, en Mark van Maaren uit Helvoirt als 15e.

Vughtenaar Thomas Kortbeek liep zaterdag onbedreigd naar de titel op de 400 meter horden. De Nederlands kampioen van 2001 kwam enkele weken geleden tot de 4e tijd allertijden bij Europacup-wedstrijden in Sevilla (49.51 seconden), maar had in Limburg met een baanrecord van 51.46 seconden genoeg voor het kampioenschap. De fysiotherapie-student had zich in Spanje geplaatst voor de Europese kampioenschappen, begin augustus in München (D).

Clubgenote polsstokhoogspringster Monique de Wilt (Keulen/Den Bosch) plaatste zich al met Pinksteren voor het EK, en was net als Kortbeek, de gedoodverfde favoriet voor de kampioenschapstitel. Samen met Sandra van der Geer (Ilion) behaalde ze een hoogte van 4,02 meter. De Prins Hendrik-springster faalde echter op de 4,12 meter, en Van der Geer verbeterde zich na deze hoogte tot een nieuw persoonlijk record van 4,22 meter. De Wilt bezit het Nederlandse outdoorrecord van 4,36 meter, en sprong in februari in de indoorhal al 4,44 meter.

Robbert-Jan Jansen uit Vught was bij het polsstokhoogspringen de kandidaat voor het brons achter de twee Europese subtoppers Rens Blom (de latere kampioen) en Laurens Looije. Hij maakte de verwachting waar door met 4,90 meter derde te worden. Jansen had zich eind mei al geplaatst voor de Wereldkampioenschappen voor junioren (WJK) op Jamaica, waarvoor hij woensdagmorgen vertrekt. Dat deed hij toen -in het Belgische Duffel- met een hoogte van 5,10 meter. De sportacademie-student probeerde in Sittard dit persoonlijk record te verbeteren tot 5,15 meter, maar kwam deze keer nog te kort. René Niessen uit Amsterdam neemt ook deel aan dit onderdeel in Sittard maar haalde zijn aanvangshoogte niet, en werd gedeeld 8e.

De Vughtse Iris Waanders won bij de vorige editie van de titelstrijd bij hinkstapspringen zilver, en bij de Indoorkampioenschappen goud. Waanders had zondag te maken met 3 concurrentes, die ze dit keer alle drie moest voor laten gaan. De huisarts-in-opleiding kwam tot een afstand van 11,73 meter. Verspringkampioene Anja Mulder (Athletics) won haar eerste hinkstapwedstrijd dit seizoen met een sprong van 12,42 meter.
* De sprintgroep van Prins Hendrik was met drie mensen vertegenwoordigd 6 juli, op de 100 meter. Bij de vrouwen liep de kersvers Nederlands kampioene bij de junioren, Christel Bertens, naar zesde plaats bij de vrouwen senioren. De Tilburgse studente was met een tijd van 12.25 seconden goed op dreef, ook gezien haar tijd in de kwalificatie: 12.23 seconden. Stadsgenoot Ralf Kieboom, en Marco Vervoort (Veldhoven) kwamen met respectievelijke kwalificatietijden van 11.05, en 11,15 seconden niet tot de finale.
* Net als Bertens was Nicky van de Clundert uit Best finalekandidate. Van de Clundert, Nederlands juniorenkampioene van 2001, liep op de 100 meter horden inderdaad in de finale, en finishte met een tijd van 14.59 seconden. In de kwalificatie verbeterde ze haar beste seizoenstijd tot 14.46 seconden.
* Nederlands juniorenkampioen Erik Cadée nam zondag deel bij het discuswerpen bij de mannen. Cadée, die begin dit jaar werd uitgeroepen tot talent van de gemeente 's-Hertogenbosch in 2001, plaatste zich eind april al voor de WK voor Junioren, en was kandidaat voor de top 8 in Sittard. Dit maakte hij waar door als achtste te eindigen, met een afstand van 49,27 meter. Ook Cadée vliegt woensdag naar Kingston, Jamaica, voor het WJK.
* Van de middellange afstandsgroep namen Inge Nijhoving uit Baarschot (6e op de 5000 meter, met een beste seizoenstijd van 17 min 9.56 sec), Anne van der Hurk uit Haarsteeg (die de B-serie op de 800 meter won in 2 min 11.32 sec) en Raymon van den Berg uit Den Bosch (12e op 3000 meter steeplechase) deel aan de Nederlandse titelstrijd. EINDE BERICHT